Samfunnsansvar

Fossile energikilder vil fortsette å forsyne verdensmarkedet i land tid fremover, spår Opec.

Forsiktig optimisme om oljeframtiden

Oljekartellet spår et mer balansert oljemarked fremover.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag lanserte Organisasjonen av oljeeksporterende land (Opec) sin årlige rapport World Oil Outlook 2016. Ifølge oljekartellet ser vi nå slutten på det urolighetene i oljemarkedet. Fra og med desember 2015 og til nå har man sett signaler om at situasjonene er i ferd med å roe seg.

Opec spår at fra og med 2016 blir markedet mer balansert. Man ser blant annet en økning i oljeinvesteringene, sammenlignet med i fjor. «Til tross for den skjøre situasjonen, er oljemarkedet i ferd med å justere seg,» skriver Opec.

Fornybar noe opp

Opec spår at man vil se en rask vekst i fornybarsektoren fremover, men mener allikevel at 53 prosent av verdens energibehov må dekkes med olje og gass i 2040. I dag utgjør fossile energikilder 81 prosent av den globale energimiksen. Dette vil gå ned til 77 prosent mens, mens vann-, biomasse- og atomkraft, samt «andre fornybare energikilder», vil stå for mer av forsyningen til verdens energimarked.

Slik kommer fordelingen av energikildene i verden til å se ut fremover, ifølge Opec:

Usikkerhet

Opec peker på at fremdeles er store utfordringer for oljeindustrien. Lave priser og lite stabilitet i markedet fører til sto usikkerhet for de oljeproduserende landene. Kartellet mener at energiindustrien er godt rustet til å møte utfordringene. «Dens innovative natur kan før den trygt gjennom stormen,» mener Opec.

Powered by Labrador CMS