Ledelse

Illustrasjonsfoto.

Over halvparten av danske ledere løser arbeidsoppgaver i ferien

Og de fleste synes det er helt ok, selv om det kan skape irritasjon i privatlivet.

Publisert Sist oppdatert

En ny undersøkelse gjennomført av interesseorganisasjonen Lederne i Danmark tar for seg lederes jobbvaner og forventninger knyttet til ferieavviklingen.

Der kommer det blant annet frem at 53 prosent av respondentene bruker ferietid på å løse diverse arbeidsoppgaver, og at tre av fire ledere mener dette er en del av deres jobbbeskrivelse.

Spørreundersøkelsen ble gjennomført i løpet av arbeidsåret 2015-2016, og har totalt 2014 respondenter på forskjellige ledernivåer - fra mellomleder til toppleder. 80 prosent av deltakerne arbeidet i privat sektor, og 67 prosent var menn.

Tar ut mindre ferie

Undersøkelsen avdekker også at kun drøyt halvparten, 56 prosent, fikk avholdt den ferien de har krav på i løpet av et år. For 20 prosent av lederne gjaldt dette mer enn to ferieuker. At full ferie ikke ble avholdt skyldtes i stor grad at det ikke klaffet med det arbeidet som måtte gjennomføres i løpet av året (64%), mens 16 prosent ønsket å overføre ferie til året etter. 66 prosent av respondentene svarte at de har fått overført all utestående ferietid til påfølgende år.

Av de som ikke har fått overført ferie, svarer nesten halvparten at de heller ikke har fått lønn eller annen godtgjørelse.

Men dét plager ikke flertallet nevneverdig. Hele 73 prosent av lederne sier seg enig eller delvis enig i at det er en del av deres stilling å gjøre arbeidsrelaterte oppgaver i ferien. 16 prosent er uenig i dette.

Kan ødelegge privatlivet

Tallene nærmer seg hverandre imidlertid noe når spørsmålet om de ikke har noe mot å bruke ferietid på arbeidoppgaver. 60 prosent er enig eller delvis enig, mens 28 prosent er uenig eller delvis uenig.

På personlig plan eller i privatlivet innrømmer likevel en del at det kan være et irritasjonsmoment å benytte ferietid på arbeid. 53 prosent sier seg enig i at arbeid i ferien fører til irritasjon i familien, mens 46 prosent mener det gjør at de ikke klarer å slappe av ordenlig.

En relativt stor andel - 25 prosent - svarer også at det er ødeleggende for ferien at det må brukes tid på jobb i løpet av friukene.

Powered by Labrador CMS