Det ble meldt om smil og god forhandlingsvilje fra begge parter i togstreiken under forrige runde hos Riksmekleren. Det endte med en opptrapping av streiken.

NTB scanpix

Partene i togstreiken tvinges til ny mekling

Publisert: 27. oktober 2016 kl 09.35
Oppdatert: 27. oktober 2016 kl 10.35

Torsdag går togstreiken inn i sin femte uke, etter at det ble brudd i meklingen 28. september. Partene i lokførerstreiken møtes i den forbindelse til tvungen mekling hos Riksmekleren.

Etter 16 timer med samtaler gikk partene fra hverandre natt til onsdag uten å ha funnet fram til en løsning. Torsdag er partene innkalt til tvungen mekling klokka 11.30, en seanse Gunnar Larsen, direktør for kommunikasjon og samfunnspolitikk i Spekter, tror kan bli av det korte slaget.

– Man vet jo aldri, men det skal et under til for at det kommer noe ut av den tvungne meklingen. Det er bare et formelt skritt som Riksmekleren må gjennomføre, sa han til VG onsdag.

Løfte

Klokken 9 torsdag morgen møtte Jernbanetilsynet de streikene.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sier til NRK at dersom det er noe med regelverket som er vanskelig å forstå, så skal det forbedres.

– Mitt løfte til Lokomotivmannsforbundet er at dersom det er problemer med regelverket i dag, så skal vi løse det. Men da må Lokomotivmannsforbundet fortelle nøyaktig hva det er, sier Solvik-Olsen.

Nasjonal standard

Konflikten dreier seg om en nasjonal standard for opplæring av lokomotivførere som skal ha godkjenning til å kjøre tog i Norge. Norsk Lokomotivmannsforbund la i de siste forhandlingene fram et forslag til særavtale som skal gjelde til en ny nasjonal standard for utdanning er bestemt av myndighetene. Spekter ville tidsavgrense særavtalen til ni måneder, skriver avisen.

Til sammen er 124 lokførere i streik, noe som betyr at tusenvis av pendlere på Østlandet og folk på Sørlandsbanen fortsatt må stå i lange køer og finne alternative transportmuligheter for å komme seg til og fra jobb.

 

Saken fortsetter under annonsen

Finn ledige stillinger på lederjobb.no