Samfunn

Rektor ved HiOA, Curt Rice, er fornøyd med regjeringens innstramminger.

Kravene for å bli universitet skjerpes: – Jeg fryktet at det skulle bli verre

HiOA-rektoren sier seg fornøyd med regjeringens nye forskrifter.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen hever listen for høyskoler som ønsker å bli universitet eller vitenskapelig høyskole, og skjerper kravene for å etablere nye master- og doktorgradsprogrammer.

«Målet er å gi studentene bedre utdanningstilbud og få bedre forskningsmiljøer,» skriver regjeringen i en pressemelding.

− Det er nødvendig for å utdanne de arbeidstakerne vi trenger i fremtiden, og for å føre Norge gjennom den omstillingen vi står midt oppe i. (...) De nye kravene vil gi oss sterkere universiteter og vitenskapelige høyskoler i fremtiden, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Innstrammingen ble først varslet i Stortingsmelding 18 (2014-2015): Konsentrasjon for kvalitet. Denne har ført til at en rekke institusjoner landet rundt har valgt å fusjonere. Flere institusjoner har en uttalt ambisjon om å bli universitet, deriblant Høgskolen i Sørøst-Norge, Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og den kommende Høgskulen på Vestlandet.

Den nye studiekvalitetsforskriften som nå kommer fastlegger de nye kriteriene. Den skal etter planen tre i kraft fra årsskiftet 2016/2017.

Frem til utgangen av 2018 blir det en overgangsordning hvor NOKUT og Kunnskapsdepartementet legger til rette for «en fleksibel søknadsprosess» opplyser Regjeringen. I denne overgangsperioden vil beregningen av antallet disputaser følge egne kriterier. Eksisterende universitet og høyskoler skal oppfylle de nye standardene og kriteriene for institusjonsakkreditering innen utgangen av 2018.

Rektor ved HiOA, Curt Rice, er glad for at han og høgskolen endelig kan forholde seg til konkrete krav, og varsler sin søknad ved årsskifte.

– Jeg tror dette er gode nyheter. Jeg opplever at dette er en anerkjennelse av HiOA som en stor og tung institusjon, men det er også noen krav som vi skal jobbe videre for å innfri. Men jeg opplever at vi har vært i sektoren i en periode da regjeringen har kasta alle kortene i lufta, på den ene siden, og og på den andre siden har de sagt «full stopp» for universitetesambisjoner. Nå lander de på en smidig overgang på viktige områder, og det setter jeg pris på.

Det store spørsmålet for HiOAs eventuelle søknad til universitetsstatus har vært måten man beregner produksjon av PhD.-kandidater på.

– Vi har for eksempel mange ansatte som er tatt opp på PhD.-programmer ved andre instutusjoner for høyere utdanning. Regjeringa åpner for at de også kan inkluderes i beregninga, sier Rice, men legger til «at vi har en særnorsk definisjon av universitet,» noe han også tidligere har kritisert.

– Fryktet du at det skulle bli verre?

– Jeg fryktet at det skulle bli verre. Jeg fryktet at det skulle bli veldig strenge krav som kun gjaldt studenter i våre programmer. Det kravet gjelder forsåvidt, men de er villige til å avvike fra det kravet innen 2018. Så det jobber vi mot.

– Søknaden vår kommer årsskiftet 16/17, og blir behandlet hos NOKUT i løpet av 2017. Jeg håper at det skal gå fint. Det første jeg må gjøre er å telle kandidater i andre programmer. Jeg skal ikke forskuttere det, men jeg vil si at innen ett til to år så er vi der.

– Hele utdanningssektoren har vært i en periode med betydelige endringer, og det kan gjerne være gode grunner for det. Men nå begynner vi å gå inn for landing, og vet litt mer konkret hva vi skal forholde oss til. Det er jeg glad for.

Kunnskapsministeren skriver i sin pressemelding at regjeringen «støtter ambisjonene om å bli universitet, og vi ønsker å være en god samarbeidspartner i arbeidet med å utvikle kvaliteten slik at høyskolene når dette målet.»

Departementet tar sikte på at forskriften vil tre i kraft ved årsskriftet 2016/2017. Dette vil være på samme tidspunkt som NOKUT fastsetter utfyllende bestemmelser til universitets- og høyskoleloven og studiekvalitetsforskriften i NOKUTs egen forskrift om tilsyn med utdanningskvaliteten i høyere utdanning (studietilsynsforskriften).

De nye kriteriene

Følgende krav for akkreditering som vitenskapelig høyskole og universitet er fastsatt:

  • Institusjonene må tilby fire doktorgradsprogrammer alene for å kunne bli universitet.

  • Doktorgradsprogrammene skal være godt dekkende for institusjonens faglige profil.

  • Institusjonene må dokumentere at de tar opp minst 15 doktorgradsstudenter per program over tid for å bli akkreditert som universitet eller vitenskapelig høyskole.

  • Institusjonene må dokumentere at de uteksaminerer i snitt minst fem kandidater i året over en treårsperiode i minst to av doktorgradsprogrammene for å bli universitet.

  • Institusjonene må dokumentere at de uteksaminerer i snitt minst fem doktorgradskandidater i året over en treårsperiode for å bli vitenskapelig høyskole.

  • Doktorgradsstudiet ved en vitenskapelig høyskole skal dekke institusjonens faglige profil.

Den nye forskriften har også nye krav for master- og doktorgradsutdanninger. Regjeringen har fastsatt følgende nye krav for akkreditering av master- og doktorgradsutdanninger:

  • Større faglig bredde enn det som har vært godkjent på grunnlag av dagens kriterier. Også smalere utdanninger som spesialistutdanninger skal etableres i brede fagmiljøer.

  • Master- og doktorgradsstudier kan kun opprettes i fagmiljøer som allerede er faglig sterke.

  • Studiene skal bygge på oppdatert forskning.

  • Kompetansen i fagmiljøet skal speile bredden av fag, emner og kunnskapsområder som studentene undervises i.

  • Fagmiljøet skal kunne vise til dokumenterte resultater på høyt nivå og resultater fra samarbeid med andre fagmiljøer nasjonalt og internasjonalt.

(Kilde: Regjeringen)

Powered by Labrador CMS