Sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, er brennsikker på at det blir rentekutt i mars.

NTB scanpix

– Rentekutt så godt som gitt

Publisert: 25. februar 2016 kl 10.31
Oppdatert: 25. februar 2016 kl 10.33

Nye tall fra SSB anslår investernigssvikt på 14 prosent i oljebransjen i år. Det er en av faktorene som vil bidra til ytterligere rentekutt i mars, tror Erik Bruce i Nordea Markets.

Han utelukker ikke at det for første gang kan bli nullrente i Norge.

– Oljeselskapene nedjusterte investeringsplanene for 2016 med 7 milliarder, og tellingen antyder nå et fall i oljeinvesteringene i år på 14% (vi sammenligner med endelig tall for 2015), skriver Bruce i sin morgenrapport torsdag.

– Problemer er at all nedjusteringen kom på leteinvesteringer hvor vi vet prisene har falt mye. Så vi er usikre på hvor mye som er reelt lavere aktivitet og hvor mye som er lavere priser. Vi tror selskapene også har kuttet aktiviteten i lys av fallende oljepriser, og tror på et reelt fall i oljeinvesteringen på 12% mot før 10%.

Bruce og Nordea Markets tror Norges Bank gjør en lignende vurdering, "og i så fall tilsier det marginalt lavere vekst," skriver han.

– Sammen med lavere oljepris, svakere vekst i annet halvår i fjor, høyere spreader, lavere renter og mer usikkerhet ute kan vi ikke skjønne annet at mars kutt til 0,5% er så godt som gitt.

Svakere lønnsvekst?

Saken fortsetter under annonsen

Teknisk Beregningsutvalgs (TBU) kom nylig med et moderat anslag for årets lønnsvekst. Det kan medføre at Norges Bank nedjusterer sitt anslag fra 2.8 prosent til 2.5 prosent, tror Bruce:

– Hadde Norges Bank laget prognose i dag ville etter alt å dømme renteprognosen bli bra nedjustert. Sist var bunnen 0,39% og det er vanskelig å forstå at ikke nyhetene siden desember trekker minst 15 -20 bp ned, altså til under 0,25%. Det betyr ytterligere ett kutt til og en sannsynlighet for null rente.

Finn ledige stillinger på lederjobb.no