68 prosent ned: – Vi leverte solid drift med sterk produksjonsvekst og god fremdrift i våre prosjekter. De finansielle resultatene var imidlertid påvirket av lave olje- og gasspriser i kvartalet, sier konsernsjef i Eldar Sætre i Statoil.

NTB-scanpix.

Resultatsmell for Statoil

Publisert: 27. juli 2016 kl 09.54
Oppdatert: 27. juli 2016 kl 09.54

Det justerte driftsresultatet endte på 913 millioner dollar – rundt drøyt 8 milliarder kroner, mot 2,9 milliarder dollar i samme kvartal i fjor. Det er en nedgang på 68 prosent. Konsernsjef Eldar Sætre legger skylda på lave olje- og gasspriser:

– Vi leverte solid drift med sterk produksjonsvekst og god fremdrift i våre prosjekter, framholder han.

Mens oljeproduksjonen er gått noe ned, har gassproduksjonen økt 14 prosent slik at totalproduksjonen i kvartalet er 1.959 fat oljeekvivalenter per dag.

Rapportert nettoresultat ble et underskudd på 302 millioner dollar, mot 866 millioner dollar i overskudd i samme periode i fjor, også dette på grunn av lave priser, men også på grunn av engangstransaksjoner.

Lavere enn lavt

På forhånd hadde analytikerne spådd en halvering av Statoils resultat ved framlegging av regnskapet for andre kvartal, men de reelle tallene viste en nedgang på hele 68 prosent for det justerte driftsresultatet.

– Dette er et gjennomgående mye svakere resultat enn forventet. De leverer et resultat 30 prosent under forventningsbildet, til tross for at produksjonen er 2-3 prosent høyere enn forventet, sier oljeanalytiker Christian Yggeseth i Arctic Securities til NTB.

Saken fortsetter under annonsen

I forrige kvartal traff analytikerne godt med sine spådommer, mens denne gangen ble det skivebom.

Gjeldsgrad øker

Statoil varsler nå at de vil kutte i både investeringer og leteaktiviteter i 2016. I presentasjonen som ble lagt fram onsdag morgen, nedjusteres letekostnadene fra 2 milliarder dollar ned til 1,8 milliarder dollar, mens investeringene går ned fra 13 milliarder dollar til 12 milliarder dollar. Yggeseth ser dette som positivt:

– Med lav oljepris har kontantstrømmen inn vært mindre enn investeringer ut av selskapet. Sånn sett taper de penger kvartal for kvartal, og gjeldsgraden har økt hele veien siden oljeprisfallet begynte for to år siden. Med nedjusterte investeringer kan den utviklingen bremses.

Gjeldsgraden var under 16,6 prosent da oljeprisen begynte å falle, når er den nesten fordoblet, til 31,2 prosent.

– De har tidligere hatt som mål å ha en gjeldsgrad under 30 prosent, påpeker Yggeseth.

Opprettholde utbytte

Saken fortsetter under annonsen

Statoil ønsker å videreføre sitt toårige program for utbytteaksjer. Styret vil foreslå for generalforsamlingen at det for andre kvartal 2016 opprettholdes et utbytte på 0,2201 dollar per aksje, som kan utbetales i aksjer til 5 prosent rabatt.

Statoil er denne uka nummer to ut rekka av oljeselskaper som legger fram resultater. Først ut var BP, som tirsdag måtte vise fram 45 prosent nedgang i overskuddet, sammenlignet med samme periode i 2015. I likhet med Statoil har BP valgt å nedjustere driftsinvesteringene sine. 

Finn ledige stillinger på lederjobb.no