Samfunn

Per Sandberg klages inn for Sivilombudsmannen.

Sandberg klages inn for Sivilombudsmannen

Har en rekke organisasjoner på nakken etter vedtak om å øke mengden fisk i merdene.

Publisert Sist oppdatert

Organisasjonene Norske Lakseelver, Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) og Naturvernforbundet klager fiskeriminister Per Sandbergs inn for Sivilombudsmannen, etter vedtaket fra slutten av juni om å øke antall laks i oppdrettsanleggene.

I det påklagede vedtaket blir det åpnet for at oppdrettere noen tider av året kan øke mengden oppdrettsfisk i merdene, såkalt rullerende MTB (Maksimalt Tillatt Biomasse).

I klagen vises det til likheter mellom Sandbergs forskrift og tidligere forslag som har blitt skrotet: forskriften «er en gjeninnføring av ukontrollerbare rammebetingelser, og derfor å se som et brudd på Stortingets vedtak og en gjentakelse av den forvaltningspraksis Riksrevisjonen kritiserte sterkt i 2012,» heter det.

(U)forutsigbarhet

Videre mener organisasjonene at forskriften bryter med Stortingsmelding nr 16 (2014-2015) om en forutsigbar og miljømessig bærekraftig vekst i norsk lakse- og ørretoppdrett.

I meldingen står det blant annet at forskriften skal «bidra til forutsigbarhet ved at hva som skal legges til grunn for kapasitetsendring og hvor ofte vurderinger skal gjøres, skal ligge fast over tid.» Sandberg uttalte i en pressemelding fra Fiskeridepartementet at «det er frivillig for oppdretterne å takke ja til tilbudet, og det er derfor ikke mulig å anslå hvor mye vekst dette vil gi.»

De motstridende meldingene om forutsigbarhet brukes nå for alt de er verdt av organisasjonene.

«Konsekvensen blir mye mer oppdrettsfisk i havet utover høsten. Disse vil bli ekstra verter for parasitten lakselus, noe som vil bidra til å øke luseproblemet ytterligere, og vil spesielt gå hardt ut over sjøørreten i fjordsystemene,» skriver NJFF på egne nettsider.

– Uakseptabalt

– Hele grunnlaget for Stortingsmelding nr 16 er å skape et rammeverk for forutsigbar og bærekraftig utvikling i oppdrettsindustrien, og samtidig sikre livskraftige bestander av villaks og sjøørret. Forskerne jobber nå med å utvikle et trafikklyssystem for å kunne justere mengden oppdrettslaks i produksjonssonene langs kysten, dette for å redusere smittepresset av lakselus over på villfisk, sier generalsekretær i Norske Lakseelver, Torfinn Evensen, og legger til:

– Det er derfor uakseptabelt at Sandberg legger opp til en snikvekst før dette arbeidet er sluttført.

Fagkonsulent i Norges Jeger- og Fiskerforbund, Øyvind Fjeldseth, mener Sandberg handlet «mot bedre vitende» da han godkjente planen.

– Regjeringen Solberg påpekte i juni 2014 at en slik løsning ville gitt en ukontrollert vekst og skrinla derfor forslaget etter en grundig høringsrunde. Vi mener derfor at fiskeriminister Per Sandberg har handlet mot bedre vitende når han innfører en forskrift om rullerende MTB uten en tilsvarende høringsrunde.

Klagen kan leses i sin helhet her.

Powered by Labrador CMS