Nyskaping

Satser på nytt liv for skognæringen

Publisert Sist oppdatert
Elkem, Avinor og flere andre aktører har startet et samarbeid om bioolje og trekull på Follum ved Hønefoss. Prosjektet skal skape nytt liv for skognæringen.

De andre samarbeidspartnerne er Viken Skog, Treklyngen og Vardar Varme. Samarbeidet ble presentert tirsdag.

Avinor håper det kan bidra til reduksjon av utslipp fra flytrafikken.

– Avinor har derfor i flere år jobbet for å gjøre biodrivstoff tilgjengelig for flyselskapene, sier Jon Sjølander, konserndirektør for strategi.

– Elkem trenger store mengder trekull for mer miljøvennlig fremstilling av silisium. Per i dag finnes det ikke produksjon av trekull fra norsk skog, og vi er avhengig av import, sier Håvard Moe, teknologidirektør i Elkem.

Miljøstiftelsen Zero gleder seg over samarbeidet.

– Vi trenger biokull for å fase ut fossilt i prosessindustrien, vi trenger biodrivstoff for å fase ut fossilt i transporten og vi trenger nye investeringer i norsk skogindustri. Dette prosjektet er et klimapolitisk kinderegg, sier fagsjef Kåre Gunnar Fløystad.

Målet med innovasjonsprosjektet, som har fått det klingende navnet «Norwegian Wood», er å utvikle en helt ny verdikjede for industriell foredling av hele trestokken. I første omgang vil det bli gjennomført en mulighetsstudie for et industrielt pilotanlegg for pyrolyseproduksjon av trekull og bioolje på Follum. I tillegg vil det bli produsert energi til varme og kraftproduksjon. Prosjektet har fått støtte fra Innovasjon Norge og avspark for samarbeidet skjer i dag.

Elkem trenger store mengder trekull for mer miljøvennlig fremstilling av silisium. Per i dag finnes det ikke produksjon av trekull fra norsk skog og vi er avhengig av import. I tillegg ligger innovasjonen i å optimalisere uttak av trekull og biprodukter som bioolje og varme for å få størst mulig verdiskaping fra trestokken, sier teknologidirektør i Elkem, Håvard Moe i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS