Samfunn

Piggtrådgjerde langs grensen mellom Tyrkia og Bulgaria.

Schengen-sammenbrudd kan koste 180 milliarder kroner

Det slås fast i en ny rapport bestilt av EU-parlamentet. Nå skal landene med midlertidige grensekontroller vurdere behovet for å opprettholde ordningen.

Publisert Sist oppdatert

En ny rapport bestilt av EU-parlamentet slår fast at utfasing av Schengen-ordningen med pass-frie grenseoverganger mellom EU og EØS-land, vil koste dyrt.

Ifølge rapporten kan kostnadene knyttet til å gjeninnføre omfattende grensekontroll komme på 20 milliarder euro, om lag 180 milliarder kroner. I tillegg kommer løpende kostnader på 3 milliarder euro hvert år.

Det er RAND Europa som har utarbeidet rapporten som blir offentliggjort samtidig som flere land er i ferd med å vurdere effektene av de midlertige grensekontrollene som ble opprettet da flyktningkrisen var på sitt mest intense i fjor.

Norge innførte midlertidig grensekontroll i november 2015. Tyskland, Østerrike, Sverige og Danmark har også gjort erfaringer med slike midlertidige grensekontroller det siste året.

12 november 2016 skal landene avgjøre om grensekontrollene skal opprettholdes. Allerede har Danmark indikert at de kommer til å opprettholde ordningen.

Kilder sier til Politico.eu at mye peker i retning av at også Tyskland skal fortsette med midlertidige grensekontroll.

Europeisk grensekontroll

Det nye grense- og kystvaktbyrået EBCG skal etter hvert kunne stille med opptil 1.500 mannskaper hvis det oppstår krisesituasjoner. Hvis et Schengen-land ikke klarer å kontrollere grensene sine på egen hånd, kan det få bistand fra EBCG.

Den nye styrken er en utvidelse av Frontex, som ble grunnlagt i 2004. Da antallet flyktninger og migranter til EU økte kraftig i fjor, var ikke Frontex i stand til å håndtere situasjonen.

EU-landene klarte på rekordtid å bli enige om den nye, utvidede styrken tidligere i år. På sikt er målet å gjenopprette passfriheten og opphevegrensekontrollene som er innført mellom Schengen-land som følge av flyktningkrisen.

I tillegg er det håp om at etableringen av den nye grensestyrken vil dempe striden mellom land i Vest- og Øst-Europa om håndteringen av krisen.

Powered by Labrador CMS