Arbeidsliv

Etter at Åse Aulie Michelet sluttet Marine Harvest i 2010, er ingen nye kvinner blitt rekruttert inn som toppledere i de 50 største selskapene på Oslo Børs.

Slik fikk kvinnene toppjobbene

For mange kvinner starter veien til toppen med prosjektansvar, viser undersøkelse blant 50 kvinnelige ledere.

Publisert Sist oppdatert

Hva skal til for å få flere kvinner inn i toppledelse? Konsulentselskapet Human Asset Consulting har forsøkt å finne svar ved å spørre kvinner 50 kvinner i norsk næringsliv om hva som har vært viktig for at de har nådd det ledernivået de er på i dag. Et tiltak - prosjektansvar - skiller seg ut som det klart viktigste for mange av kvinnene, skriver Finansavisen, som først omtalte undersøkelsen.

Petter Berg, partner i Human Assets Consulting, sier til Finansavisen at dette ikke er så rart. Han viser til at man lærer ekstremt mye ved å få ansvar for et bestemt prosjekt, nesten uansett hva prosjektet måtte bestå i. I tillegg blir man synlig i organisasjonen, hvilket kan åpne dører for muligheter senere.

Utdanning, rollemodell og ny jobb

Kvinnene selv opplever at utdannelse er nesten like viktig for karrieren som muligheter for prosjektansvar. På tredjeplass oppgir de viktigheten av å ha en kvinnelig rollemodell.

Som nummer fire, oppgir kvinnene skifte av arbeidsplass.

44 toppsjefansettelser - alle var menn

Det er svært få kvinner som er toppsjefer i næringslivet. For de børsnoterte selskapene har kvinneandelen ligget på rundt fem prosent i senere tid, og det ser ut til at det kan ta lang tid å få flere kvinner inn i toppledelse.

Før jul i fjor viste Ukeavisen Ledelse/Dagens Perspektivs kartlegging av lederskifter i de 50 største selskapene på Oslo Børs at det i løpet av de siste syv årene var ansatt til sammen 44 nye toppsjefer. Samtlige selskaper som byttet toppsjef ansatte en mann.

Ved utgangen av 2015 hadde ingen av de 50 største selskapene på børsen en kvinne som sjef. Slik var det også i 2014.

Powered by Labrador CMS