Ledelse

Isolering av personen som sprer negativitet og giftig oppførsel kan være et nyttig virkemiddel for å redusere de skadelige ringvirkningene

Slik stopper du spredningen av negativitet på jobb

Én persons negativitet er nok til å skape et giftig arbeidsmiljø i en hel organisasjon. Hva gjør man hvis man ikke kan gi personen sparken?

Publisert Sist oppdatert

Følelser – både positive og negative – sprer seg som ild i tørt gress, både blant venner, venners venner, gjennom hele grupper av mennesker. Arbeidsplassen er derfor et utsatt sted for å bli påvirket av negativitet. Én persons negativitet er nok til å skape dårlig stemning over hele linja, skriver førsteamanuensis i ledelse ved Georgetown University, Christine Porath, i Harvard Business Review.

– Ofte er den eneste måten å håndtere spredningen av negativiteten å isolere personen, skriver Porath.

Energitappende atferd

Negativ atferd fra en ansatt er energitappende for de andre ansatte, og effektene er fire til syv ganger sterkere enn av positiv, eller energiskapende atferd.

Energitappende atferd kan føre til en ond spiral av mindre informasjonsdeling, motivasjonsknekker, dårligere prestasjoner og økt stress. Samholdet kan bli svekket, og konflikter blir hyppigere. Fokus går fra hvordan å gjøre jobben på en god måte til å håndtere den avvikende personen, forklarer Porath.

En undersøkelse av 135 personer i HR-avdelinger i mer enn 30 land viste også at negative relasjoner fører til en redusert følelse av tilhørighet.

Personer som opplever energitappende atferd fra andre har også en dobbelt så høy tilbøyelighet til å si opp jobben. Spesielt uheldig er det at det er de dyktigste arbeiderne som sier opp først.

– De høyt presterende ansatte har 13 ganger mer sannsynlig å slutte enn en gjennomsnittlig presterende ansatt, skriver Porath.

Brannslukkingen

Ideelt sett vil man som leder be den energitappende personen om å forlate organisasjonen, men det er ikke i alle tilfeller det lar seg gjøre. I disse scenariene er den beste løsningen å isolere spredningen, mener Porath. Dette kan gjøres ved å omrokere på prosjekter, omorganisere kontorløsningene, legge opp til færre allmøter, eller til og med oppmuntre ansatte til å arbeide hjemmefra.

– Målet er å skape fysisk distanse mellom den som sprer negativitet og dem hen påvirker. Dette vil redusere sannsynligheten for tilfeldige møter, noe som igjen vil redusere sannsynligheten for at de negative effektene sprer seg, mener hun.

Diskret isolasjon

Porath påpeker at det er viktig å gjennomføre isoleringen av problemet på en diskret måte. Lederen bør være veiledende mot ansatte som uttrykker misnøye med personen, og forklare hvordan man kan unngå problemet.

Hvor personen jobber er et viktig verktøy en leder kan benytte seg av. Det er ofte lettere å endre på den fysiske arbeidsplassen til én person enn å endre hele kontorlandskapet rundt hen. Personen kan få et eget designert arbeidsområde, distansert fra resten av de ansatte, eller tilbys muligheten til å jobbe hjemmefra eller fra et annet sted.

I andre tilfeller kan det være hensiktsmessig å ta ut avstand ved å gi den negative personen permisjon, slik ting får roet seg, og håndtere situasjonen når hen kommer tilbake.

Powered by Labrador CMS