Arbeidsliv

Splittet utvalg om heving av aldersgrenser i arbeidslivet

Publisert Sist oppdatert

Et partssammensatt utvalg har vurdert tilpasninger i arbeidslivet for eventuelt å kunne heve eller fjerne aldersgrensen i arbeidsmiljøloven.

Utvalget leverte sin rapport til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie torsdag.

– Jeg er glad for at utvalget er samstemt i målsettingen om at flere eldre må fortsette lenger i arbeid, og at man bør vurdere ulike virkemidler for å få til dette, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Utvalget legger ikke frem konkrete forslag til endringer i regelverket, men presenterer i stedet "brede drøftelser og å gi et godt kunnskapsgrunnlag for temaene som vurderes". Likevel uttaler utvalget seg om selve spørsmålet om å heve eller fjerne aldersgrensen i arbeidsmiljøloven, men synet er delt.

Unio vil ikke ha heving

– Heving av aldersgrensen i arbeidslivet vil kunne virke mot sin hensikt ved at flere bedrifter lager egne interne ordninger som er lavere enn dagens aldersgrense på 72 år, sier Unio-leder Ragnhild Lied i en kommentar til at Aldersgrenseutvalget i dag la fram sin rapport.

Et samlet utvalg har støttet regjeringens intensjon om å få flere eldre i arbeidslivet. Lied mener, i likhet med flertallet i utvalget, at utfordringen ikke er å få noen få til å jobbe etter 72 år, men å få flere til å jobbe lengre opp i 60-årene. - Det som er viktig framover, er å tilrettelegge for yngre seniorer slik at de blir værende i arbeid. Da er bedre organisering av arbeidsdagen som ekstra ferieuke, rett til redusert arbeidstid og tilrettelegging av arbeidsoppgaver nøkkelen.

Flest kvinner med særaldersgrense i kommunene

I kommunesektoren er det flest kvinner som er omfattet av særaldersgrenser, opplyser KS. I KS’ tariffområde er det i overkant av 330 000 årsverk. Av disse er om lag 25 prosent i stillinger med særaldersgrense, noe som tilsvarer i overkant av 83 000 årsverk. Man kan enten ha særaldersgrense på 60 eller 65 år. 97 prosent av de som har særaldersgrense, har særaldersgrense på 65 år mens tre prosent har særaldersgrense på 60 år.

Av de ansatte som er i stillinger med særaldersgrense er rundt 87 prosent kvinner, mens 13 prosent er menn. Dette kommer av at mange stillinger innen helse og omsorg har særaldersgrense, og disse stillingene har klart flest kvinnelige ansatte. Hvis man derimot kun ser på dem som har særaldersgrense 60 år er de aller fleste menn, med 98 prosent. Dette kommer av at brannkonstabel har særaldersgrense 60 år, og denne yrkesgruppen er dominert av menn.

Det er hjelpepleier og sykepleier som utgjør de største gruppene av ansatte som har særaldersgrense. Totalt sett så utgjør disse to stillingene 53 prosent av alle årsverk i stillinger med særaldersgrense.

Powered by Labrador CMS