Samfunn

Utvalgs-leder Lars Sponheim har overlevert sin rapport med forslag som omtales som en revolusjon for landbruket.

Sponheim-utvalg åpner for revolusjon i landbruket

Ordninger til en verdi av 4 milliarder kroner vil bli avviklet dersom regjeringen følger Sponheim-utvalgets anvisning til revolusjon i landbrukspolitikken.

Publisert Sist oppdatert
Jordbruksavtalen omfatter i dag mer enn 100 tilskuddsordninger. Et utvalg ledet av tidligere landbruksminister og Venstre-leder Lars Sponheim la mandag fram sin sluttrapport.

Der lanseres to svært ulike tilnærminger til hvordan virkemiddelapparatet og jordbruksforhandlingene kan gjøres enklere og mer oversiktlig. Det står mellom revolusjon og revisjon, ifølge utvalget.

Avvikles

Revolusjonsalternativet – det mest vidtrekkende – tar til orde for et system med åtte hovedordninger.

– Vi har tatt oss den frihet og lekt oss litt. Hvordan ville systemet se ut om vi startet med blanke ark? sier Sponheim til NTB.

Forslaget innebærer at ordninger som i dag har en verdi på om lag 4 milliarder kroner vil bli avviklet og overført til åtte hovedordninger. Blant det som foreslås avviklet er en rekke velferdsordninger samt tilskudd til investeringer, beite, prisnedskriving og frakt.

Et mer moderat revisjonsalternativ påpeker en mengde mulige forenklingstiltak, uten at utvalget selv fremmer konkrete anbefalinger. I stedet spilles ballen over til partene i jordbruksforhandlingene.

– Dette er en rapport som hele utvalget stiller seg bak, men det er i jordbruksforhandlingene beslutningene skal fattes. Mange av disse spørsmålene er svært kontroversielle, sier Sponheim, som til daglig er fylkesmann i Hordaland.

Skal bli enklere

Arbeidet startet opp høsten 2014, og utvalget la fram en delrapport til jordbruksforhandlingene i 2015. Som oppfølging av denne delrapporten har flere forenklingstiltak allerede blitt gjennomført, påpeker landbruksminister Jon Georg Dale

– Virkemidlene i jordbruksavtalen må være så enkle og oversiktlige som mulig. Det gir en enklere hverdag for bøndene og mindre byråkrati, sier Dale.

Han mener rapporten gir et godt grunnlag for ytterligere forenklinger. Utvalget har bestått av representanter fra Landbruksdepartementet og Finansdepartementet samt landbrukets organisasjoner.

Powered by Labrador CMS