Ledelse

– Styr unna dill-dall på kick-offs

Har du gått tom for ideer til neste seminar eller kick-off? Da må du styre unna komiske eller latterliggjørende aktiviteter, og heller tilby noe som involverer bruk av hodet og samarbeidsevner, mener ledelsesekspert.

Publisert Sist oppdatert

Hva skal du finne på til neste jobbsamling eller seminar: foredrag, teater, maling eller paintballkrig? Mulighetene er mange for bedrifter som skal arrangere en utbytterik jobbsamling. Var det bowling eller teambuilding dere hadde sist, tenker du kanskje, mens du vrir hodet for å finne aktiviteter som er morsomme, utfordrende, kan binde folk sammen og samtidig være verdifulle for bedriften.

Ifølge gründer Hogne Kavlie er denne problemstillingen mange lederes skrekk. Hva nytt kan man egentlig finne på av aktiviteter for de ansatte på neste kick-off eller jobbsamling? Siviløkonomen Kavlie og kona Sharon Lai har tatt det sveitsiske konseptet AdventureRooms til Norge, og allerede nå er det pågang fra bedrifter som higer etter å prøve noe nytt, forteller han.

Får brukt de små grå

Såkalte «escape room»-spill går ut på at kolleger får én time på å finne ledetråder, knekke koder og løse mysterier – og dermed komme seg ut av et låst rom. I Europa sender stadig flere bedrifter de ansatte på slike spill, ifølge Kavlie. Poenget med disse spillene er at lag bestående av fire til seks personer sammen skal komme seg ut av et låst rom. Nå har disse spillene også kommet til Norge, og et av dem er AdventureRooms som holder til midt i Oslo sentrum.

– I motsetning til gocart eller klatring, er poenget hos oss å bruke de små grå. Kun 30 prosent av teamene lykkes i oppdraget. Vi observerer at dynamikken i teamene endrer seg underveis. Flere team finner flytsonen og blir uovervinnelige, mens enkelte opplever at det går i stå. Det som skiller teamene er hovedsakelig hvordan de samarbeider og kommuniserer underveis, forklarer Kavlie.

Det tar som regel ikke mange minuttene før konkurranseinstinktet slår til for fullt. Teamene opplever mestringsfølelse og glede i fellesskap idet de klarer å løse en oppgave etter en annen.

– Men det er teamene som jobber som en enhet som lykkes med oppdraget. Det er prestisje i det å komme seg ut på 60 minutter. Vi får også tilbakemeldinger på at mange synes det er morsomt å gjennomføre en aktivitet som er tidsbegrenset, og at man slipper å kle seg ut eller spille teater når folk på en arbeidsplass er samlet, sier Kavlie.

Samarbeid, ledelse og konkurranse

Foredragsholderen og forfatteren Øystein Bonvik fikk mye oppmerksomhet i 2014 da han ga ut boken «Frist meg ikke inn i ledelse», som Ukeavisen Ledelse også omtalte.. Der tok han til orde for at flere som ikke er motiverte for ledelse, men har valgt dette som et karriereløft, burde holde seg langt unna ledelse fordi man faktisk kan bli syk av å følge opp alle mulige og umulige krav fra de ansatte. Og ett av kravene en leder møter er nettopp å bidra til å skape et godt miljø på arbeidsplassen.

– Det må jo være en hver toppleders drøm å kunne låse inn de ansatte eller ledergruppen, slik at hun eller han selv får fred. Og kan man kaste nøkkelen i tillegg tror jeg det er mange som ville ha blitt glade, sier Øystein Bonvik spøkefullt.

Han synes ideen om at kolleger skal bruke hodene for sammen å kunne komme seg ut av et låst rom virker god.

– Jeg kjenner ikke konseptet, men på papiret virker det jo besnærende at det handler om samarbeid, ledelse og konkurranse for å komme seg ut av det låste rommet. At folk i gruppen også må konkurrere mot hverandre om å være den beste til å løse oppgavene kan også være av det gode. De fleste virksomheter er tjent med at det er litt konkurranse internt – ikke bare søvndyssende harmoni, mener Bonvik.

Gründer Hogne Kavlie (i midten) advarer mot for mye useriøst dill-dall under kick-off-samlinger. La folk bruke hodet, er hans anbefaling. (Foto: Adventure Rooms)

Dette er viktig når du skal arrangere jobbsamlingsaktiviteter

Bidra til et godt miljø på arbeidsplassen
  • Du må tilby mer enn god mat og drikke for å få en vellykket samling eller kick off
Norske arbeidstakere er bortskjemte:
  • Unngå håpløse påfunn, som kan føre til mer kynisme og latterliggjøring enn virksomhetsutvikling
Bruk hodet
  • Jeg har selv vært med på å uttrykke en virksomhets verdier gjennom akvarellmalingskurs på et høyfjellshotell. Det er rett slett bare noe tull. Du må tilby noe som involverer bruk av hodet og samarbeidsevner, fremfor tegnekurs eller utkledning

Unngå søvndyssende harmoni

  • Intern konkurranse skjerper oss, og kan dessuten styrke samholdet
Kilde: Øystein Bonvik
Powered by Labrador CMS