Samfunn

Nyvalgt leder av LO Stat, Egil André Aas er ikke nådig i sin vurdering av regjeringens pengepolitikk.

– Sulteforing av statlige virksomheter

Drøyt seks milliarder kroner har forduftet fra statsforvaltningens pengepott etter at Solberg-regjeringen kom til makta. Partene i arbeidslivet er i ferd med å gå grundig lei regjeringens ostehøvelpolitikk.

Publisert Sist oppdatert

I sin jakt på en pengepott stor nok til å unngå regjeringskrise valgte Høyre og Frp velkjente jaktmarker. Gjennom deres såkalte «avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform» har de kuttet betydelig i statsforvaltningen de seneste årene (2015: 1,7 milliarder; 2016: 2,1 milliarder).

Årets budsjett la i utgangspunktet opp til ytterligere kutt på 0,5 prosent. Etter krevende forhandlinger med samarbeidspartiene er dette kuttet økt til 0,8 prosent, tilsvarende 2,49 milliarder kroner. Totalen over en treårsperiode beløper seg dermed til 6,29 milliarder færre kroner i statsforvaltningen.

I tillegg økes utbyttene i flere statlige eide virksomheter.

Nå roper det organsierte arbeidslivets varsko: – Det de ikke forteller folk flest er at dette innebærer en fortsatt økonomisk sulteforing av statlige virksomheter gjennom flate kutt etter ostehøvelprinsippet i de årlige driftsbudsjettene, sier den ferske LO Stat-lederen Egil André Aas.

– Dette skjer samtidig med at det blir stilt stadig større krav til de samme virksomhetene. De får flere oppgaver, men ikke ressursene til å gjøre dem. Dette bekymrer meg, sier han.

Kortsiktig?

I takt med nedhøvlingen i forvaltningen, skjerpes kravene til de samme virksomhetene. – Tillit handler ikke om å lene seg tilbake, det følger også med økte krav til resultater, uttalte kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner da Dagens Perspektiv ba om en statusrapport på hans prosjekt for et «mer effektivt og moderne samfunn» tidligere i år.

Men etter tre år med effektiviseringsreform er LO Stat-lederen alt annet enn imponert.

– Regjeringens jakt på «tidstyver» i byråkratiet ikke akkurat vært vellykket, skriver LOs avdeling for offentlige ansatte på egne nettsider.

– Det høres jo flott ut når de beskriver det de gjør med plussord og i rosende vendinger, men realiteten er at denne sparingen går ut over noen. Dessverre er det i dette tilfellet tjenestene våre medlemmer leverer til befolkningen, sier Aas, som kritiserer regjeringen og samarbeidspartienes manglende evne til å finne en felles løsning innen egne tidsfrister:

– Alt dette skjer altså gjennom forhandlinger i seine nattetimer. Jeg har ingen tro på at man har rukket å vurdere konsekvensene på lang sikt, sier han.

Også arbeidsgiversiden, ved Spekter, er svært kritiske til økte kutt i statsforvaltningen.

– Det er grenser for hvor mye du kan effektivisere et symfoniorkester. Skal du kutte i strykerekka, kanskje? spør arbeidsgiverforeningen Spekters kommunikasjonsdirektør Gunnar Larsen.

Powered by Labrador CMS