Ledelse

Toppstyring er ødeleggende

Det viser Danmarks første doktorgrad på tillit og kontroll.

Publisert Sist oppdatert

Tina Øllgaard Bentzen ved universitetet i Roskilde har studert hvordan København kommunes tillitsreform fra 2012 ble gjennomført og skrevet en doktorgrad om det. Den er blitt til landets første phd om tillitsbasert styring og ledelse, skriver nettavisen Den Offentlige.

Hennes viktigste funn er at ansatte må være med å utvikle kontrollsystemene helt fra starten.

– Det er nok en utmerket høringskultur mange steder, hvor medarbeider får mulighet til å ytre seg, men de må slippe til langt tidligere, sier hun til avisen.

Hun mener altfor mange bruker kontrollsystemer uten å ha en krystallklar forståelse for hvilke utfordringer kontrollen skal bidra til å løse.

I studien sin viser hun til at man har beholdt kontrollen i København kommune selv om medarbeiderne har fått mer tillit, men kontrollen skapes på en helt ny måte. I stedet for at forvaltningens spesialister finner på nye styringsgrep på egen hånd - og da gjerne med politikk og administrasjon som sin viktigste inspirasjonskilde, så eksperimenteres det mye mer med forskjellige alternativer før det rulles ut en løsning bredt.

Det skaper igjen tillit, mener Øllgaard Bentzen. Manges roller er snudd på hodet etter tillitsreformen.

– Samarbeidsutvalg og tillitsvalgte må lære seg å ta ansvar for de litt ubehagelige beslutningene. Forvaltningen og lederne må venne seg til å være tilrettelegger heller enn dirigent og kontrollør, sier hun til Den Offentlige.

Da Christin Thea Wathne ved Arbedeidsforskningsinstituttet AFI nylig kommenterte statens medarbeiderundersøkelse, pekte hun på mange av de samme poengene. Litt for ofte styres det fra toppen og så forsøker man å gi ansatte medvirkning i beslutninger som angår arbeidssituasjonen deres.

Men Wathne mener at man ikke alltid forstår at det er forskjell på medvirkning og medbestemmelse. Men forskjellen er viktig, og det er medbestemmelse som skaper motivasjon, påpekte hun.

– La ansatte bruke fagkompetansen sin, og la dem få bruke medbestemmelsesretten i endringsprosessene. Dette er ting som ikke kan kjøpes av konsulenter, og det skaper forankring, hevdet hun.

Powered by Labrador CMS