Europa

En tysk Leopard II stridsvogn

Tyskland vil ha fortgang i etablering av en europeisk armé

Publisert Sist oppdatert

Ifølge en tysk hvitbok som Financial Times har fått lese, ønsker Tyskland å få fortgang i arbeidet med å etablere en egen europeisk hær med felles hovedkvarter og delte militære kapabiliteter.

Selv om lekkasjen kan knyttes til spillet rundt brexit (motstandere av britisk eu-medlemskap er svært skeptisk til europeisk forsvarssamarbeid, og notatet skulle egentlig ikke offentliggjøres før juli), skriver FT at notatet likefullt representerer det mest betydningsfulle signalet fra Tyskland på dette området på mange år.

Ifølge notatet er planen en trinnvis integering av de europeiske styrkene, og det heter at Tyskland vil bidra med lederskap på området.

– Dette er antagelig første gang en tysk hvitbok om forsvarspolitikk er i nærheten av å være viktig, sier forsvarsekspert Jan Techau til avisen.

"Desto mer vi europeere er beredt til å påta oss en større andel av byrden, og desto mer vår amerikanske partner er beredt til å støtte felles beslutningstaking, desto bedre vil det transatlantiske samarbeidet utvikle seg", heter det i notatet.

Videre går det frem at et problem er at produksjonen av europeisk stridsmateriell er fragmentert fra land til land og lider av høye kostnader i internasjonale konkurranser. En målsetning er derfor at flere militære kapabiliteter blir planlagt og utviklet i fellesskap.

Det er flere problemer med en europeisk armé enn at britiske EU-skeptikere ikke liker tanken på det. Sentrering av europeisk stridsmateriell i en egen hær kan også komme i konflikt med europeiske forpliktelser til NATO. Dessuten er det flere av EUs medlemsland som ikke ønsker å dele de mest senstive delene av forsvarsteknologien sin med andre.

Det siste angår også Tyskland. I notatet heter det at Tyskland ikke ønsker å utfordre egen suverentitet over kritisk teknologi.

Powered by Labrador CMS