Samfunnsansvar

Barneminister Solveig Horne mottok i dag barnevernlovsutvalgets rapport.

Vil gjøre det vanskeligere for barnevernet å henlegge saker

For å forhindre at meldinger til barnevernet feilaktig henlegges, bør det innføres krav om begrunnelse for henleggelser uten videre undersøkelser. Det mener barnevernlovutvalget, som siden 2014 har jobbet med å forenkle og modernisere lovverket som gjelder barn.

Publisert Sist oppdatert

I dag overleverte de sin rapport til Barne- og likestillingsminister Solveig Horne.

Utvalget, som blesatt ned i november 2014, og har blant annet vurdert barnevernets ansvarsområde, forebyggende arbeid, prinsippene i barnevernet, tidsriktig barnevernslov samt partsrettigheter og samvær.

– For å sikre barnets beste må vi ha et mer oversiktlig og tilgjengelig lovverk. Jeg har spesielt merket meg at barns rettigheter er styrket i forslaget, og at utvalget tydeliggjør kommunenes ansvar for å legge til rette for et trygt oppvekstmiljø for barn, sier barneministeren.

Utredningen skal nå sendes på høring.

Blant elementene utvalget har tatt fatt i er bekymringsmeldinger som blir liggende ubehandlet, eller henlagt på uriktig grunnlag - «med de alvorlige følger dette kan ha for de barna det gjelder».

De vil derfor presiserere i loven hva en melding til barneverntjenesten er, og sette en tydelig behandlings- og svarfrist for disse.

«For å forhindre at meldinger feilaktig henlegges, foreslår utvalget at det innføres krav om begrunnelse hvis en inkommende melding henlegges uten videre undersøkelse etter loven.»

Utvalget foreslår også å lovfeste at en sakshenleggelse er et enkeltvedtak som skal begrunnes.

Rapporten har umiddelbart høstet ros flere hold:

Dette var langt over forventet, utrolig stort. #barnevernslovutvalget tar sjumilssteg. Nå må regjeringen og @SolveigHorne kaste seg over.

FO er glad for at #barnevernslovutvalget har lyttet. Foreslår lovfestet kommunal plan for å styrke arbeidet med barn & unge. @solveighorne

Forslag til ny barnevernslov som tar utgangspunkt i barnet som et individ med selvstendige rettigheter lover bra #barnevernslovutvalget

Øvrige forslag fra utvalget innebærer blant annet:

  • at ny barnevernslov tar utgangspunkt i barnet som et individ med selvstendige rettigheter. Barnets rettigheter styrkes, blant annet gjennom utvidet rett til medvirkning.

  • en ny overordnet bestemmelse som slår fast at barn har rett til omsorg og beskyttelse til enhver tid. Barnet bør vokse opp i trygghet, kjærlighet og forståelse, og helst i egen familie.

  • en ny struktur i loven. Rettigheter for barn skal komme først.

  • at prinsippet om barnets beste utvides i forhold til gjeldende lov. Barnets beste skal være det avgjørende hensyn ved alle handlinger og avgjørelser etter loven som berører barn.

  • at barnevernstjenestens krav om å følge opp barn og foreldre styrkes.

  • å tydeliggjøre ansvar og samarbeid mellom barnevern og psykisk helse.

  • en egen bestemmelse i barnevernsloven hvor det fremgår at det er adgang til å nekte partene innsyn i dokumenter dersom dette kan medføre skade eller fare for barnet eller andre.

  • å lovfeste at barn har rett til nødvendige barnevernstjenester når lovens vilkår er oppfylt.

  • at kommunen får plikt til å samordne det kommunale tjenestetilbudet rettet mot alle barn.

(Kilde: Barnevernlovutvalget, regjeringen.no)

Lovutvalget består av:

  • Christian Børge Sørensen, fylkesnemndsleder, Stavanger (på grunn av sykdom har Sørensen overtatt som leder av utvalget)

  • Frode Lauareid, KS-advokat, Kongsberg, medlem

  • Cecilia Dinardi, advokatfullmektig, Oslo, medlem

  • Wenche Dahl Elde, advokat/seniorrådgiver, Oslo, medlem

  • Arne Birger Krokeide, advokat, Gjøvik, medlem

  • Berit Roll Elgsaas, seniorrådgiver, Drammen, medlem

Powered by Labrador CMS