Samfunnsansvar

For industrien vil CO2-håndtering bli nødvendig også etter at vi har klart å skape en bærekraftig energiforsyning fra fornybare energikilder, fordi industriprosessene slipper ut CO2.

Vi vil ikke nå klimamålene uten teknologi for CO2-håndtering

Verden klarer ikke å kutte klimautslippene dersom vi ikke klarer å finne gode løsninger som kan fange, transportere og lagre karbondioksid.

Publisert Sist oppdatert

Alle verdens land har forpliktet seg til Parisavtalen som tråde i kraft i november i år om å lage nasjonale planer for hvordan de skal kutte i klimautslipp.

Landene er enige om at temperaturen på kloden ikke skal stige mer enn 2 grader før århundret er over.

Det er flere måter å kutte utslippene på:

Det internasjonale energibyrået, IEA, sier at CO2-håndtering (CCS) er et av de viktigste virkemiddelet verden har for å nå sine klimamål, skriver det norske forskningsnettstedet Gemini.

– Det betyr at vi både må klare å fange CO2-en, transportere og lagre den. Trygt.

Norsk forskning kan bidra

Det nye forskningssenteret, Norwegian CCS Research Centre, kan bidra til nettopp å finne løsninger for å håndtere karbondioksid. Senteret åpnet samme dag som Parisavtalen trådte i kraft, 4. november.

– For å nå klimamålene må mange sektorer bidra. I en overgangsperiode må kraftproduksjon fra kull og naturgass utstyres med CO2-håndtering – altså fangst og lagring, sier senterleder Mona Mølnvik fra SINTEF til Gemini.

For industrien vil CO2-håndtering bli nødvendig også etter at vi har klart å skape en bærekraftig energiforsyning fra fornybare energikilder, fordi industriprosessene slipper ut CO2.

Utslipp fra sementindustrien er for eksempel verdens 3. største kilde til CO2-utslipp.

Store ambisjoner

Norwegian CCS Research Centre mener det fins store forretningsmuligheter i Nordsjøen og har satt seg selv store ambisjoner:

  • Ta frem og utvikle nye generasjoner CO2 fangstteknologier som passer til kraft- og industriprosesser.
  • Forske på blant annet mer effektiv transport som vil ha et stort potensiale i å kutte kostnader.
  • Videreutvikle metoder for sikker CO2-lagring og nye måleteknikker.
  • Se på de mange mulighetene for å lagre gigantmengder med CO2 i Nordsjøen.
  • Utdanne master- og doktorgradsstudenter i CO2-håndtering. De skal med sin spisskunnskap ta kunnskapen videre i fremtidig arbeid enten de jobber hos industrien eller som forskere.

– Vi vet vi har stor kapasitet til å lagre CO2 på den norske sokkelen. Dette er en forretningsmulighet i flere tiår fremover for industrien, har olje- og energiminister Tord Lien tidligere uttalt.

Powered by Labrador CMS