Samfunnsansvar

Aker BioMarine fanger i gjennomsnitt 10 millioner krill i Antarktis hvert år. Mindre enn 10 kilo er bifangst.

Vil løse verdens matmangel med krill

Frem til 2030 vil helsevesenet bruke to oljefond i året på å håndtere livsstilsykdommer i hele verden. – Vi er i trøbbel og må gjøre noe nå, sier Matts Johansen, administrerende direktør i Aker BioMarine.

Publisert Sist oppdatert

Siden 2003 har selskapet fisket krill i Antarktis. De har en gjennomsnittsfangst på 10 millioner kilo i året og hatt en gjennomsnittsvekst på 30 prosent årlig siden oppstart.

– Det lønner seg å løse de store problemene verden står overfor, seir Johansen.

Han snakket om hvordan selskapet har klart å holde seg bærekraftig og samtidig tjene store penger under Responsibility Works konferansen i Oslo.

Dårlige livsstilvalg

I 2050 skal vi være 10 milliarder mennesker på jorden. Det tok tusenvis av år å få de første 5 milliardene. Så tok det bare 60 år og få de neste 5 milliardene.

Verden er nødt til å produsere nesten 70 prosent mer mat i 2050 enn det vi gjør i dag – både på grunn av befolkningsveksten, men også for å skape bedre velstand i verden.

– Den matproduksjonen kommer på toppen av en ressurssituasjon på jorden som allerede er strukket, sier Johansen.

I dag bruker vi 60 prosent mer resurser enn det jorden klarer å produsere. I 2030 kommer vi til å bruke dobbelt så mye resurser som det jorden klarer å produsere.

I gjennomsnitt blir nordmenn mer og mer usunne, det samme blir verdensbefolkningen i enda større grad.

– Det er på grunn av de livsstilvalgene vi tar. De valgene vi tar i livene vår er en enorm byrde på oss selv, men også på samfunnet vårt, sier Johansen.

Løsningen fins i havet

Det er mange alvorlige sykdommer i verden som ikke får den oppmerksomheten de trenger fordi det ikke er penger å tjene.

Ifølge Leger Uten Grenser, foregår det ingen utvikling på en behandling av ebola.

– Sannsynligvis ligger løsningen på mange av de store medisinske problemene i havet. Dette er noe vi har begynt å jobbe med. Det er mange alvorlige sykdommer i verden som ikke får den oppmerksomheten de trenger fordi det ikke er penger å tjene, sier Johansen.

Lupus er en av de sykdommene som de ikke har kommet noen nye produkter for de siste 50 årene. Dette jobber nå Aker BioMarine med.

– Sykdommen gjør at immunforsvaret angriper en frisk kropp. Vi har nå oppdaget et molekyl fra krill som kan være med på å endre livet til de med lupus, sier han.

En av de største biomassene

Aker BioMarine var et av de første selskapene som har industrialisert fiskeriet til krill-arten. Krillen som de fisker er en av de største biomassene i verden.

– Det er ti ganger så mye krillmasse som menneskemasse på jorden. Det er en uutnyttet resurs. I tillegg ligger den langt nede i matkjeden, så det er en effektiv måte å ta ut energi fra havet i stedet for å gå høyere opp, sier Johansen.

Den fins i alle hav, er nederst i matkjeden og innholdet viktige molekyler og næringsstoffer.

– Gjennom millioner av år med evolusjon har sannsynligvis de næringsstoffene som fins i krill blitt viktig for liv og de høyre opp i næringskjeden. Det er det som er vårt utgangspunkt.

Selskapet raffinerer de molekylene og komponentene og forsker på hvilke effekter de har og prøve å kommersialisere det.

– En av disse komponentene bruker i dag i oppdrettsnæringen over hele verden, sier Johansen.

Målet er at det skal effektivisere oppdrett gjennom å øke veksten i samme infrastruktur.

– Dette vil skape sunnere fisk og reker og bedre kvalitet i produktene som kommer ut av oppdrettsanleggene. Det brukes fra Asia til Afrika og på norsk laks her i Norge, sier Johansen.

150 millioner ekstra porsjoner

Forskning viser at laksen vokser 23 prosent raskere med Aker BioMarine sin krill-ingrediens. I 2015 bidro dette til at 150 millioner ekstra porsjoner med laks ble produsert.

– Det er fordi den blir sunnere og fordi den påvirker appetitten til laksen slik at den spiser mer og vokser raskere. Dette betyr igjen at vi kan produsere mer laks i den samme infrastrukturen, forklarer Johansen.

Selskapet har også tatt ut et annet kompetent som er en spesiell type omega 3 som skiller seg ut fra en vanligvis finnes i fiskeolje.

– Dette er med på å redusere flere livsstilssykdommer, sier han.

En studie viser at for hver dollar som ble brukt på omega 3, så reduseres kostnadene i helsevesenet med 2,3 dollar.

– Man kan være med på å løse store, globale problem ved å utvikle produkt, sier Johansen.

– Vi er i trøbbel

Jorda vår består av 70 prosent hav. Likevel kommer bare to prosent av de kaloriene som mennesker spiser fra havet. Mindre enn en halv prosent av de legemidlene som er på markedet i dag, kommer fra havet.

– Vi er i trøbbel og må gjøre noe. Norge kan være en del av den løsningen. I møte med de utfordringene vi i dag står overfor, må vi se til havet for å finne svaret på noen av de løsningene, sier Johansen.

Selskapet hans tar utgangspunktet i havet og prøver å utvikle produkter som kan være med på å løse noen av de globale utfordringene på en bærekraftig og fornybar måte som ikke legger igjen et negativt avtrykk på jorda.

– Vi prøver å løse problemene innen matmangel og helse, men vi må gjøre dette på en bærekraftig måte når vi fisker krill opp av havet. Her har vi muligheten til å bygge et fiskeri fra starten av og gjøre det riktig fra dag en, sier Johansen.

Da de startet opp for 13 år siden tok de kontakt med miljøvernorganisasjonen WWF for å rådføre seg om hvordan de burde gå fram.

– De sa at det var mange andre sårbare arter i de havene vi fisket krill i, så derfor måtte vi sørge for at de ikke kom til skade. I dag har vi mindre enn 10 kilo bifangst i året og en gjennomsnittsfangst på 10 millioner kilo i året, sier Johansen.

Aker BioMarine har også tatt initiativ til en organisasjon som gjør at andre selskaper som driver med krillfangst, gjør dette på en bærekraftig måte.

– Der har vi satt oss bærekraftige mål utover det reguleringene krever. Alle båtene skal ha uavhengige observatører som skal rapportere fangst og de skal stilles til disposisjon for forskere minst en uke gang i året, sier Johansen.

Skeptiske til fiske

Selv om selskapet har tatt flere steg for å drive bærekraftig fiske, er det fremdeles flere miljøorganisasjoner som er skeptiske til at de driver fiske i Antarktis.

Derfor etablerte de en uavhengig forskningsstiftelse i fjor som skal drive forskning på nettopp Antarktis.

– I år fikk vi en sertifisering med karakter A på bærekraft samtidig som vi kommer til å passere en milliard i omsetting. Det lønner seg å løse de store problemene som verden står overfor. Dette er bare starten. Det er et generasjonsskifte med unge mennesker som har bærekraft mye høyere på agendaen, sier Johansen.

Han tror det vil bli ekstremt lønnsomt å løse verdensproblemer i fremtiden. De har brukt FNs bærekraftsmål i kjernen av sin strategi.

– Vi har valg fire av de 17 målene som vi fokuserer på, mer effektivisering, gode helse, fiskeri i Antarktis, ansvarlig forbruk, redusere CO2-utslipp, sier han.

Amerikanske elitesoldater

Mental helse har blitt en stor helseutfordring i den vestlige verden de siste årene. Mye av årsaken skyldes det store presset folk føler når det kommer til omstilling og jaget etter å være vellykket på alle områder.

– Det påvirker folks mentale helse. Vi ønsker å se på muligheten til å utvikle produkter som kan være med på å gjøre mennesker mer robust, for presset klarer vi ikke å fjerne, sier Johansen.

Aker BioMarine har derfor innledet et forskningssamarbeid med det amerikanske forsvaret.

– Det fins ingen bedre arena å teste dette ut på enn amerikanske elitesoldater. De lever under ekstremt press, sier han.

Den triste statistikken viser at i amerikansk forsvar, dør flere soldater av selvmord enn i krig.

– Vi skal nå følge 460 elitesoldater for å måle deres mentale ytelser med og uten krillkomponentet, sier Johansen.

Powered by Labrador CMS