Nyskaping

Vippepunkt for elbiler

2016 ligger an til å bli et viktig år for elbilene. Prisen på batterier er nå så lav at selv ikke lav oljepris er nok til å stoppe utviklingen.

Publisert Sist oppdatert

Bilprodusentene Tesla og GM annonserte i går at de snart er i stand til å tilby elektriske biler med høy standard og lang rekkevidde til 30.000 dollar eller mindre, som tilsvarer 260.000 kroner eller mindre.

Annonseringen blir omtalt som et historisk vendepunkt for elbilmarkedet, for 31.000 dollar er gjennomsnittsprisen på en bil i det amerikanske markedet. At produsenten nå er i stand til å tilby elektriske folkebiler til under denne prisen vil få svært mange flere til å vurdere elektriske biler. Analyser viser også at det store markedet for nye biler er svært sentrert rundt denne gjennomsnittsprisen. Du skal ikke mye opp i pris før etterspørselen avtar, over 35.000 dollar og antallet solgte biler faller kraftig.

GM sier nå at deres Bolt skal være klar i slutten av året og skal være i stand til å gå 200 miles, eller i overkant av 320 kilomter, på en ladning. GM antar at kjøpere vil få en skattekreditt for kjøpet på 7.500 dollar, så kjøpsprisen vil ligge på 37.500 dollar, men når skattekreditten trekkes fra, er bilens faktiske kostnad 30.000 dollar. Det skriver Thinkprogress.com.

Gjennombrudd for batterier

Selv om man så sent som i 2013 spådde elektriske batterier ville bli konkurransedyktige med bensin i det batterienes pris krysset 300 dollar per kwh lagringskapasitet, noe IEA trodde ville skje i 2020, har utviklingen gått enda mye raskere. Batteriene som skal inn i GMs Bolt er oppgitt å koste kun 145 dollar per kwh lagringskapasitet, en nesten utrolig pris. Studier, blant annet omtalt av fagbladet Nature, har anslått at det er rundt denne prisen på store elektriske batterier at man også her når et vippepunkt. Det begynner nå å bli interessant å bruke batterier på stadig flere områder der det før rett og slett ikke var lønnsomt.

GM selv tror prisen på batterier skal fortsette å falle. Innen 2022 tror de prisen ligger på 100 dollar per kwh.

Powered by Labrador CMS