Samfunnsansvar

Illustrasjonsfoto. Biltrafikk er hovedårsaken til elendig luftkvalitet i Europa.

EU med «siste advarsel» for brudd på klimaregler

Fem viktige medlemsland, blant andre Tyskland og Frankrike, får to måneder på seg til å bedre luftkvaliteten i landene. Ellers havner saken i EU-domstolen.

Publisert Sist oppdatert

Fem fremtredende EU-land mottok onsdag en «siste advarsel» fra Europakommisjonen for alvorlige brudd på unionens klimareglement.

Saken omhandler hovedsakelig brudd på et EU-direktiv fra 2008, som setter grenser for luftforurensing og forplikter medlemmer til å begrense befolkningens eksponering for «skadelige luftforurensende stoffer».

– Til tross for dette har luftkvalitet forblitt et problem mange steder, i mange år, skriver EU i en pressemelding onsdag.

Ifølge unionen brytes direktivet fortsatt i 23 av 28 medlemsstater, og til sammen mer enn 130 europeiske byer. Det pågår inngrepssaker mot tolv medlemsland for brudd på EUs luftkvalitets-reglement.

Truer med rettsak

Kommisjonen har gjentatte ganger bedt landene om å iverksette tiltak for å stoppe forurensingen i flere store europeiske byer «så fort som mulig».

Hovedkilden til den voldsomme luftforurensingen er ifølge EU biltrafikk. Og nå har de sett seg lei medlemmenes manglende handlekraft. I et skriv sendt ut 15. februar gis fem av EUs mest fremtredende medlemmer to måneder for å gjøre nødvendige grep.

Alternativet er å bli stevnet for EU-domstolen.

Stormakter verst

Tyskland er verstingen på kommisjonens liste. Der er det påvist for høyt NO2-uslipp i 28 «luftkvalitets-soner» i og rundt store byer som Berlin, München, Hamburg og Köln.

De andre landene på listen er:

  • Frankrike (19 soner, inkludert Paris, Marseille og Lyon)
  • Storbritannia (16 soner, inkludert London, Birmingham, Leeds og Glasgow)
  • Italia (12 soner, inkludert Roma, Milan og Turin)
  • Spania (3 soner, i Madrid og Barcelona)

– Mens det er opp til myndighetene i hver enkelt medlemsstat å velge passende grep for å håndtere de økende NO2-uslippene, er langt større tiltak nødvendig på lokalt, regionalt og nasjonalt plan for å etterkomme forpliktelsene som ligger i EUs reglement og ivareta folkehelsen, heter det i en offisiell uttalelse fra unionen onsdag.

Trafikk

I uttalelsen kommer unionen også med en rekke anbefalinger som kan bidra til bedre luftkvalitet. De knytter seg i stor grad til redusert trafikk og bruk av drivstoff, samt en overgang til elektriske biler. Som i Norge skriver europeiske myndigheter at det er viktig å redusere utslipp fra dieselbiler.

Ifølge EUs egne tall er veitrafikk ansvarlig for omtrent 40 prosent av utslipp av nitrogenoksid (NOx), som ikke er en klimagass i seg selv, men er giftig for mennesker ved inhalering – selv ved lave konsentrasjoner.

– Denne eksosgassen er også ansvarlig for smog og den typiske brune skyen som dekker større byer og gir dårlig luftkvalitet. NOx er også den viktigste kilden til sur nedbør. Disse gassene utgjør derfor ikke bare en atmosfærisk forurensning, men bidrar til generell forsuring av jord og vann, har forsker Mario Ditaranto ved Sintef forklart til forskning.no ved en tidligere anledning.

Av det totale NOx-utslippet beregner EU at 80 prosent kommer fra dieseldrevne kjøretøy.

Dødsfall

Ifølge unionens beregninger dør mer enn 400.000 EU-borgere for tidlig hvert år på grunn av dårlig luftkvalitet, mens millioner utvikler hjerte- og karsykdommer av samme grunn.

Powered by Labrador CMS