Arbeidsliv

Anniken Hauglie har hatt ministeransvar for et arbeidsliv i dyp krise. Men flere prognoser fra første kvartal 2017 kan kanskje lure smilet tilbake. Her fra slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd i 2015.

Fornyet fremtidsoptimisme får fotfeste i norske bedrifter

Nok en temperaturmåler for norsk nærings- og arbeidsliv viser klare tegn til fremtidsoptimisme blant norske arbeidsgivere. For første gang på over ett år er utsiktene til ansettelser ikke negative i noen sektorer, viser fersk rapport.

Publisert Sist oppdatert

Optimismen blant norske arbeidsgivere er stabil sammenlignet med forrige kvartal og samme tid i fjor. Det viser bemanningsbyrået ManpowerGroups (MpG) arbeidsmarkedsbarometer for første kvartal 2017.

Barometeret føyer seg inn i rekken av positive rapporter fra arbeidsmarkedet de seneste ukene. Både Vestlandsindeksen, statistikk fra SSB, samt prognoser og permitteringstrender i Nav-systemet varsler positiv utvikling for norske bedrifter og arbeidstakere den kommende tida.

Ifølge MpG venter norske arbeidsgivere moderate ansettelsesaktiviteter i første kvartal 2017, for femte kvartal på rad.

– For første gang på fem kvartaler er utsiktene til ansettelser i alle sektorer enten positive eller nøytrale, sier konsernsjef i ManpowerGroup Maalfrid Brath i en pressemelding.

For få uker siden meldte også Nav at antall varslede oppsigelser i januar var halvert sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, og at trenden med flere varsler om permitteringer enn oppsigelser fortsetter.

– I perioder med nedgang i oljenæringen har vi som oftest sett det motsatte. At bedrifter nå i større grad bruker permitteringer kan bety at næringslivet forventer bedring i markedssituasjonen fremover, sa arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng da.

Selv om de rapporterte ansettelsesutsiktene er forsiktige, signaliserer det en sterkere optimisme blant arbeidsgivere

Ifølge arbeidsmarkedsbarometeret fra MpG rapporterer norske arbeidsgivere en økning i sesongjusterte nettoansettelser på 3 % i årets første kvartal.

Sammenlignet med fjerde kvartal i fjor har utsiktene bedret seg i fem sektorer og tre regioner. Om en sammenlignet tallene med samme kvartal i fjor har ansettelsesutsiktene imidlertid falt i seks sektorer og tre regioner over året. Brath mener imidlertid at dette «i stor grad lar seg forklare av sykliske faktorer i sektorene.»

– Undersøkelsen viser at i nøkkelsektorer, som olje og gass, industri og handel og service, er ansettelsesutsiktene på vei opp til sine langsiktige gjennomsnitt. Selv om de rapporterte ansettelsesutsiktene er forsiktige, signaliserer det en sterkere optimisme blant arbeidsgivere, sier hun.

Helomvending i industrien

Tallene fra industrien er spesielt oppløftende for norsk næring, og viser positive ansettelsesutsikter for første gang på seks kvartaler. MpG konstaterer at «de negative bemanningsutsiktene bunnet ut i tredje kvartal 2016.» Det sammenfaller med SSBs konjunkturbarometer for industrien.

I tillegg indikerer bemanningsutsiktene for første kvartal 2017 et løft for industrisektoren, ifølge det ferske barometeret.

– Fallet i sysselsetting er bremset, og utviklingen ser nå ut til å snu i industrisektoren, sier Brath.

Mest økning i sør og vest

Sør- og Vestlandet har ifølge barometeret fra MpG de mest positive utsiktene, med en ventet økning i nettoansettelser på seks prosent.

I Vestlandsindeksen fra begynnelsen av mars ble det også meldt om bedring i etterspørsel, investeringer, sysselsetting og lønnsomhet i oljeregionen. Ifølge undersøkelsen blant 700 bedriftsledere hadde andelen som forventer en positiv utvikling i etterspørselen de neste seks månedene økt med 15 prosentpoeng, til 61 prosent sammenlignet med for ett år siden.

Ifølge MpG rapporterte arbeidsgivere på Sør- og Vestlandet om høyere ansettelsesbehov enn resten av landet hele fjoråret, og lå i gjennomsnitt fem prosentpoeng over landsgjennomsnittet i 2016.

Brath tror denne utviklingen fortsetter inn i 2017.

– Regionen henter seg inn igjen etter nedgangen i oljesektoren. Dette er gode nyheter for jobbsøkere i Sør- og Vest-Norge, og indikerer at de motsykliske tiltakene fra regjeringen har en viss effekt, sier hun.

Arbeidsgivere i Nord-Norge rapporterer de svakeste regionale utsiktene, med en forventet negativ utvikling i nettoansettelser på to prosent. Det er ikke en stor forandring sammenliknet med forrige kvartal, men siden samme periode i fjor er nedgangen på sju prosentpoeng.

«Det fortsetter en negativ trend i landsdelen, hvor ansettelsesutsiktene har falt gradvis de siste fem årene,» heter det i pressemeldingen fra MpG.

Finanssektoren bykser frem

Av ni sektorer som inngår i MpG-undersøkelsen, er de mest positive ansettelsesutsiktene å finne i finans, forsikring, eiendom, konsulenttjenester, samt handel og service.

De rapporterer om henholdsvis åtte og syv prosent økning i nettoansettelser.

Utsiktene i finanssektoren er fem prosentpoeng sterkere enn forrige kvartal, og forventningene har vært økende i tre sammenhengende kvartaler, skriver MpG.

Det er imidlertid to sektorer som likevel sliter, med netto ansettelsesutsikter på null prosent: i jordbruk, skogbruk og fiske rapporterer arbeidsgivere en økning på tre prosentpoeng fra forrige kvartal, men en nedgang på seks prosentpoeng fra samme tid i fjor. Arbeidsgivere innen elektrisitet-, gass- og vannforsyning har den høyeste andelen som melder uforandret ansettelsesbehov, hvor 94 prosent rapporterer ingen endringer i første kvartal 2017.

Powered by Labrador CMS