Samfunn

Illustrasjonsfoto.

Mindre fravær, mer medisinbruk

De nye fraværsreglene i den videregående skolen ga flere legebesøk og økt medisinbruk, ifølge ny forskning fra Folkehelseinstituttet.

Publisert Sist oppdatert

Antall legebesøk og bruk av reseptpliktige legemidler for 16-18-åringer skjøt i været etter innføring av de nye fraværsreglene i videregående skoler høsten 2016, som ikke tolererer mer enn 10 prosent udokumentert fravær.

Det kommer frem i en ny forskningsartikkel utarbeidet i regi av Folkehelseinstituttet, basert på data om konsultasjoner i allmennlegetjenesten og om uttak av reseptpliktige legemidler fra Helsedirektoratets system for kontroll og utbetaling av helserefusjon (KUHR) og Reseptregisteret.

«Vi mener at det er overveiende sannsynlig at endringene skyldes de strengere kravene til dokumentasjon av skolefravær,» skriver de medvirkende, Inger Johanne Bakken, Knut-Arne Wensaas, Kari Furu, Gry Marysol Grøneng, Camilla Stoltenberg, Simon Øverland, Siri Eldevik Håberg.

Funnene inkluderer blant annet:

  • Antall konsultasjoner i allmennlegetjenesten for 16–18-åringer var 30 % høyere høsten 2016 enn høsten 2015

  • Samtidig økte legemiddeluttaket i aldersgruppen med 8 %

  • Blant diagnosegruppene var økningen størst for luftveisinfeksjoner

  • Den største økningen i legemiddeluttak gjaldt hoste- og forkjølelsesmidler

I den samme perioden var uttaket av antibiotika av typer som vanligvis benyttes ved luftveisinfeksjoner 26 prosent høyere enn året før i denne gruppen, ifølge studien.

Forskerne mener endringene neppe skyldes «en reell økning i sykeligheten», fordi de ikke observerte tilsvarende endringer blant 15-åringer.

– Har fungert

I juli la regjeringen frem foreløpige tall fra Utdanningsdirektoratet, som viste at elever i videregående skoler går ut med mindre fravær på vitnemålene enn før fraværsgrensen ble innført.

Endringene var store: Fraværet ført på vitnemålet til elever ved videregående skoler har gått ned med 40 prosent for dager og 33 prosent for timer.

– Tallene viser at elevene er mye mer tilstede på skolen og at færre faller fra underveis i skoleåret. Dette er veldig bra og viser at fraværsgrensen har virket slik den skulle, sa statsminister Erna Solberg i en pressemelding.

Rosemalingen ble imidlertid kritisert, blant annet av SV. De peker på at tallene ikke reflekterer de «reelle fraværstallene» fordi de ikke inkluderer en oversikt over fraværet som nå er dokumentert.

Powered by Labrador CMS