Arbeidsliv

Akademikerne har tatt ut 140 Oslo-ansatte i streik fra fredag morgen.

Streik i Oslo, løsning for resten av kommunene

Akademiker-streik i Oslo, løsning i resten av kommunene og fortsatt mekling i staten.

Publisert Sist oppdatert

Det blir ingen lærerstreik. KS ble i går enig med Akademikerne og Unio i kommuneoppgjøret. Men i Oslo, som har egne forhandlinger, har Akademikerne gått ut i streik.

Løsning for kommunene

– Jeg er glad vi klarte å unngå en streik, og har fått på plass samme avtale for alle grupper, sier arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø.

KS, Unio og Akademikerne fikk torsdag kveld en løsning i meklingen for mellomoppgjøret i kommunal sektor.

Også i Akademikerne er de fornøyde med oppgjøret.

– Lektorene får et oppgjør på linje med frontfaget. Partene er også blitt enige om flere grep som skal løfte lektorene i neste oppgjør. Vi kommer til å fortsette å jobbe hardt for denne gruppen, sier leder i Akademikerne kommune, Jan Olav Birkenhagen.

Enigheten betyr også at Unio og Akademikerne har fått samme pensjonsløsning som YS og LO. Den gjør det mulig å tariffeste endringene som følger av avtalen om ny offentlig tjenestepensjon, som partene la grunnlag for i fjor.

Streik i Oslo

I Oslo, derimot – hvor man har sine egne forhandlinger – har Akademikerne tatt ut 140 medlemmer i streik. Oslo kommunes tilbud prioriterer ikke grupper med høy utdanning, mener Akademikerne. I Tillegg holdt kommunen fast ved å fordele alle pengene sentralt fra rådhuset. Akademikerne krevde at lønnsforhandlingene skulle skje på den enkelte arbeidsplass, slik det er i resten av kommune-Norge.

– Skal vi sikre gode tjenester til Oslo, må kommunen klare å holde på dyktige ansatte med høy utdanning. Akademikerne streiker for et lønnssystem som anerkjenner kunnskap og kompetanse, sier Erik Graff, forhandlingsleder for Akademikerne i Oslo.

Mekling på overtid

Ingen vet når partene i statsoppgjøret kaster kortene eller tar hverandre i hånden. Fredag morgen er utfallet av meklingen fortsatt uklart.

– Det er ingenting nytt å melde. Meklingen pågår fortsatt, opplyser Riksmeklerens kontor til NTB fredag morgen.

Alle de fire hovedorganisasjonene i statlig sektor, LO, YS, Unio og Akademikerne, var torsdag kveld i innspurten av årets lønnsoppgjør. På andre siden av meklingsbordet sitter forhandlingsdelegasjonene til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

– Det er to hovedtemaer partene har brakt til mekling – økonomi og et pensjonsspørsmål, sier riksmekler Mats Wilhelm Ruland til NTB.

Dersom det blir brudd, vil ansatte i blant annet politiet og Nav bli tatt ut i streik.

Powered by Labrador CMS