«Kongenes fall»
Foto

«Jomsviking»-forfatter Bjørn Andreas Bull-Hansen er kommet til femte bok i serien, «Kongenes fall». Foto: Bjørn Andreas Bull-Hansen

Bull-Hansens om sine vikingkarakterer: – De lever tettere på virkeligheten enn vi gjør

Publisert: 7. oktober 2022 kl 14.58
Oppdatert: 7. oktober 2022 kl 14.58

I femte bok, som har tittelen «Kongenes fall», får leserne følge med til tiden da Olav Digre tok makten som konge i datidens Norge. Olav Digre, som senere skulle få tilnavnet «den Hellige» av politiske årsaker, var et maktmenneske som av naturlige årsaker møtte mye motstand. Og Bull-Hansens hovedkarakter Torstein og hans menn befinner seg nå blant dem som bestemmer seg for å kjempe mot Olav.

«Kongenes fall»
Foto

«Kongenes fall» er femte bok ut i Bjørn Andreas Bull-Hansens «Jomsviking»-serie. Foto: Gyldendal

– Vi befinner oss, som før, i en brytningstid mellom selvråderett og maktsentralisering, og mellom den opprinnelige, norrøne troen og kristendom. Det kjente og trygge ble truet av noe ukjent og brutalt, oppsummerer forfatteren, som tidligere har sagt at vi alle, også i dagens tid «lever på knivseggen – vi tror bare ikke at vi gjør det».

– Mine karakterer lever tettere på virkeligheten enn vi gjør. De har større evne til å begripe virkeligheten og verden slik den faktisk er. Nå må vi sitte og høre politikere snakke om hvordan «ingen» forutså at Russland ville gå inn i Ukraina og hvordan «ingen» kunne vite at vi ville få den energikrisen vi er inne i nå, sier Bjørn Andreas Bull-Hansen, og legger bestemt til:

– Det er selvsagt ikke slik at ingen forutså dette. Flere gjorde det, men de ble ikke lyttet til, og til en viss grad ble de ledd av. Men nå er vårt trygge, lille hjørne av verden, altså Norge, plutselig blitt plassert ganske så sentralt i krigen, med sårbare installasjoner i Nordsjøen.

Forfatterens Youtube-kanal har vokst til over en halv million følgere nå, og der snakker han blant annet om denne utviklingen.

– Det er mitt inntrykk at folk begynner å våkne opp. Og det er bra, for vi har nok en ganske krevende tid foran oss.

Saken fortsetter under annonsen

Bjørn Andreas Bull-Hansen tror det ligger an til minst ti «Jomsviking»-bøker, og sier det er et stort materiale – og veldig givende arbeid for en forfatter. Samtidig har han prøvd seg på noe nytt: Han pryder forsiden av et nytt brettspill kalt «Vikings of the North».

«Vikings of the North»
Foto

I full vikingmundur pryder Bjørn Andreas Bull-Hansen et nytt brettspill kalt «Vikings of the North». Foto: Handout

– Jeg ble spurt av dem som utviklet spillet om de kunne ta utgangspunkt i bøkene mine. Og jeg må si at det er blitt et utrolig fascinerende spill. Det minner litt om hnefatafl, det mest kjente brettspillet fra vikingtiden. Du bygger skip og legger ut i strid på havet. Det er kjempespennende.