Ledelse

Universitet i Stavanger har sammen med Nifu blitt tildelt Unesco Chair on Leadership, Innovation and Anticipation, eller lærersete som det heter på norsk.

Jobber med ledelse og innovasjon i nytt Unesco-nettverk

Professor Rune Todnem By mener vi ikke har riktig type ledelse til å bidra til å løse klimakrisen eller det grønne skiftet.

Publisert Sist oppdatert

Han er professor ved Universitetet i Stavanger.

– Sammen med samarbeidspartnere i privat og offentlig sektor arbeider vi ut ifra hypotesen at vi i dag ikke har den rette forståelsen, adferden, metodene, eller verktøyene som er nødvendige for å definere og løse de problemstillingene vi står ovenfor, sier han til Dagens Perspektiv.

Foto Professor Rune Todnem By er professor i ledelse ved Universitet i Stavanger. Foto: Universitetet i Stavanger

Unesco-nettverk

Rune Todnem By var en av innlederne på den digitale konferansen «Seminar om fremtidens ledelse og innovasjon». Konferansen ble arrangert for å markere at Universitet i Stavanger sammen med Nifu har blitt tildelt Unesco Chair on Leadership, Innovation and Anticipation, eller lærersete som det heter på norsk. Læresete i ledelse og innovasjon er en del av Unescos Global Futures Literacy Network.

– Det betyr annerkjennelse og status for oss som universitet å være en del av Unesco-nettverket og det åpner dører for Universitet i Stavanger og ledelsesforskningen her, sier By.

Universitet skal sammen med Nifu foreløpig ha status som Unesco lærersete i tre år. Meningen er at et slikt lærersete skal være et kompetansesenter og en brobygger mellom akademia, samfunn, forskning og myndigheter. Det gir blant annet muligheten til å fordype seg i fremtidens utfordringer innen ledelsesfaget.

Skal tenke friere

Futures Literacy, eller fremtidskompetanse på norsk, er et stikkord i arbeidet med å utvikle ledelsesmetoder fremover ved Universitetet i Stavanger.
Begrepet «fremtidskompetanse» representerer en tenkemåte og metode for å bruke ideer om fremtiden til å utfordre nedarvede forestillinger og praksiser.

Hensikten er å øke forståelsen om hvordan våre forestillinger, institusjonelle strukturer og handlingsmønstre hindrer oss i å finne løsninger på samfunnets utfordringer. Rune Todnem By mener at deltagelsen i Unescos Global Futures Literacy Network.gir en mulighet til å tenke friere rundt ledelse og hvordan ledelsen skal se ut i fremtiden.

Nytt ledelsesprogram

Som en del av lærersete i Unesco planlegges det også et nytt ledelsesprogram ved Universitetet i Stavanger (UiS) Han og kollegaer ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet og 19 partner organisasjoner ble nylig tildelt 4.8 millioner kroner fra Direktoratet for Høyere Utdanning og Kompetanse til støtte for opprettelsen av en ny masters i strategisk design og ledelse, nettopp for å bidra til det grønne skiftet.

Målet er å tilby en master i ledelse og kompetanseutvikling, ikke en spisset design utdannelse. Så langt samarbeider 23 partnere i offentlig og privat sektor om å utvikle masterprogrammet som er et etterutdanningsprogram som etter planen skal starte opp i 2023.

«Strategisk design» kommer ifølge By til å inngå i programmet, og de ønsker også at en ny ledelsesmetodikk skal danne grunnlag for det nye programmet.

Ledere og ledelse ikke det samme

Rune Todnem By har undervist i ledelse i England i over 20 år, og kom tilbake til Norge og ble ansatt ved Universitetet i Stavanger som professor i 2019.

Han er opptatt av at ledelse ikke er det samme som å være en leder.

– Mange bidrar til ledelse rundt omkring uten nødvendigvis å være ledere. Samtidig er det mange ledere som ikke bidrar til ledelse. Jeg tror det fremover det vil bli slik at flere vil være involvert i å utøve ledelse for å nå et felles mål. Det vil bety nye krav til ledere, forklarer Rune Todnem By.

Powered by Labrador CMS