Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) er glad for at engangsløsningen er på plass. 

Gorm Kallestad / NTB
 
 

Enkelte lengeværende asylsøkere får oppholdstillatelse

Publisert: 30. april 2021 kl 08.13
Oppdatert: 30. april 2021 kl 08.13

Ordningen gjelder for utlendinger som har fått avslag på asylsøknaden, men som innen 1. oktober vil ha oppholdt seg i Norge i over 16 år etter at asylsøknaden ble innlevert.

Man må også ha en samlet alder og oppholdstid på minst 65 år. Ordningen gjelder ikke for utlendinger som er straffedømt.

– Jeg er glad for at vi nå får på plass en løsning for denne gruppen. De er tallmessig få, men de er i en vanskelig situasjon. Det er likevel viktig å understreke at dette er en engangsløsning, og den vil ikke gjelde straffedømte, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

Oppholdstid utenfor Norge trekkes fra i regnestykket, og utlendingen må ha bodd i Norge 1. januar 2019.

Midlertidig adgang

Man må selv be om å få saken sin vurdert etter engangsløsningen, som trer i kraft 1. juni. Siste frist er 1. desember.

– Det er mennesker som av ulike grunner ikke kan returneres til hjemlandet, men som heller ikke har fått opphold i Norge som gir dem mulighet til å delta i samfunnet. Det å få livet sitt satt på vent i så lang tid er krevende, og disse menneskene burde få en avklaring, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Saken fortsetter under annonsen

Løsningen er midlertidig, og den vil bli opphevet når de aktuelle sakene er ferdigbehandlet.

Avtalt i 2019

I Granavolden-plattformen fra 2019 heter det at regjeringen skal «legge til rette for en engangsløsning for eldre, ureturnerbare asylsøkere som har bodd lenger enn 16 år i Norge».

Det betyr at en person som er 47 år og har vært i Norge i 18 år, vil kunne søke om opphold. Det samme vil en person som er 35 år, men som har vært 30 år i landet.

– Absurd

Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim reagerer kraftig på regjeringens avgjørelse.

– Det er så uendelig trist at det alltid er juksemakere og grunnløse asylsøkere som skal hjelpes, mens andre kan se langt etter det. Nå kommer i alle fall ingen ulovlige innvandrere til å reise frivillig, sier han til NTB.

Saken fortsetter under annonsen

Helgheim mener Høyre har «hengitt seg til total ansvarsløshet for å gi KrF en symbolsk seier i innvandringspolitikken».

– Man har konstruert en gruppe slik at man kan gi 50 asylsøkere belønning for å ha brutt loven. Det er absurd, sier han.

Helgheim mener ordningen som innføres er en helt annen enn den KrF fikk gjennom da Frp satt i regjering.

– Den gang ville ordningen ha gitt under ti personer opphold. Nå har Høyre gått med på en ordning som gir en gjennomsnittlig asyljukser permanent opphold og alle rettigheter i Norge som belønning for å ha brutt loven lenge nok, sier han.

Finn ledige stillinger på lederjobb.no