Aktuelt

Kraftig økning i skatteinntekter

Koronapandemien har på ingen måte påvirket skatteinngangen. Tvert imot. De samlede innbetalingene har nemlig økt til 516 milliarder kroner etter at årets seks første måneder er historie.

Publisert Sist oppdatert

­

Skatteregnskapet til Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at skattekronene ruller i økt omfang inn i statskassen. Hele 17 prosent, sammenlignet med tallene fra slutten av juni i fjor. Da er inntektene fra petroleumsskatten ikke tatt med.

Summen så langt er altså på rundt 516 milliarder kroner. Ved slutten av juni 2021 var den på 441 milliarder. Det var 12 prosent mer enn på samme tidspunkt i 2020. Da lå de samlede skatteinnbetalingene på 393 milliarder kroner, midt under koronapandemi med sentrale nedstengingsvedtak og permitteringer.

124 milliarder til kommuneforvaltningen

Kommuneforvaltningen, altså kommunene og fylkeskommunene, kunne «glede seg» over en inngang på 124 milliarder kroner ved utgangen av juni i år. Det er 13 prosent bedre enn etter første halvår 2021.

Skatten til staten har økt enda kraftigere, målt i prosentpoeng. Skatteinngangen ved slutten av juni i år var på 200 milliarder kroner. Det er hele 29,9 prosent mer enn i slutten av juni i fjor. Da trillet 160 milliarder kroner inn i statskassa.

Innbetalingene til folketrygden var nesten like høy – 193 milliarder kroner. Det er 12,1 prosent mer enn på samme tidspunkt i fjor, men lavere enn året før det igjen.

Rekordhøy petroskatt i vente

Dette er altså tall hvor skatt på utvinning av petroleum ikke er tatt med. Per utgangen av juni i år lå den på 206 milliarder kroner, ifølge SSBs skatteregnskap så langt.

Petroleumsskatten for 2022 ventes å bli på over 700 milliarder kroner, viser anslag fra oljeskattekontoret i Skatteetaten som innhentet beregninger fra oljeselskapene i juni. Basert på dem, spås det at petroleumsskatten for 2022 kommer til å ligge rundt 739 milliarder kroner.

– Den store økningen i petroleumsskatten skyldes i hovedsak de høye olje- og gassprisene hittil i 2022, og forventninger om fortsatt høye priser for resten av året. Svak kronekurs bidrar også til høy terminskatt, siden petroleumsprodukter fra norsk sokkel i hovedsak selges i utenlandsk valuta, forklarte skattedirektør Nina Schanke Funnemark før fellesferien.

Skatteinntektene fra oljeselskapene går inn i Statens pensjonsfond utland, altså oljefondet.

Foto Slik fordeler seg skatteinngangen etter første halvår 2022. Tallene er hentet fra skatteregnskapet til Statistisk sentralbyrå (SSB).
Powered by Labrador CMS