Aktuelt

Frivillig arbeid. Kadir Kahar på Frelsesarmeens slumstasjon i Oslo kjører ut matposer til hjemmehjelpstjenesten i byen.

Tilskudd.no – bedre oversikt og mer åpenhet om tilskudd til frivilligheten

Vet du hvor mye penger organisasjonen IHSG fikk fra staten i 2022? Det kan du lett sjekke nå, via nyvinningen tilkudd.no. Ja, og så får du oversikt over de 130 statlige tilskuddsordningene som finnes.

Publisert Sist oppdatert

­1,1 millioner kroner fikk Internasjonal helse- og sosialgruppe (IHSG) over statsbudsjettet i fjor. Og det er sikkert velfortjent – organisasjonen er et helt tilfeldig utvalgt eksempel på hvor enkelt det fra nå er å sjekke hvem og hvor mye ulike organisasjoner får i statlig støtte ved et enkelt søk på den nye nettsiden tilskudd.no.

En slik oversikt har nemlig vært fraværende fram til denne uken, da portalen tilskudd.no ble lansert med litt brask og bram på Frivillighetens dag.

Samler alt på ett sted

– Vi vet at det er mange som bruker mye tid på å lete etter penger, og at dyrebar tid som skulle blitt brukt på aktivitet, går bort i jakten på relevante tilskuddsordninger. På tilskudd.no samler vi statens tilskudd til frivillig sektor på ett sted, som gjør søknadsprosessen enklere og mer oversiktlig, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Lanseringen av tilskudd.no er ifølge statsråden et viktig skritt på veien mot en enklere og mer oversiktlig hverdag for frivillig sektor. Via tilskudd.no kan en frivillig organisasjon finne aktuelle ordninger å søke på. Eller de kan bruke informasjonen til å finne nye samarbeidspartnere, eller få nye ideer til egne prosjekter og aktiviteter.

– Tilskudd.no synliggjør frivillighetens samlede innsats, reduserer tiden frivilligheten må bruke på å lete etter relevante tilskuddsordninger og bidrar samtidig til en åpen og transparent forvaltning, rett og slett et digitalt kinderegg, sier Trettebergstuen.

Nyttig verktøy for flere

Håpet er at tilskudd.no skal være nyttig for frivillige organisasjoner som søker tilskudd, slik at disse kan bruke mer tid på egen aktivitet. Men portalen skal også være et verktøy for tilskuddsforvaltere, departementer, politikere, media og offentligheten. Nettstedet skal gi oversikt, vise sammenhenger og bidra med gjennomsiktighet på tilskuddsområdet i staten, heter det.

Tilskudd.no bruker Frivillighetsregisteret og Enhetsregisteret for å identifisere mottakerne av tilskudd. De viser kun tildeling til frivillige organisasjoner, selv om det også blir tildelt tilskudd til andre typer mottakere fra noen av tilskuddsordningene.

 

Mest til kultur og idrett

Tallene du kan finne på tilskudd.no vises løpende, det vil si at de legges inn «etter hvert», og gir dermed ikke det fullstendige bildet til enhver tid. Blant annet er 2021 foreløpig mye bedre dokumentert enn 2022.

Det finnes rundt 130 ulike tilskuddsordninger. I 2021 ble det tildelt 10,7 milliarder kroner mer enn 30.000 mottakere gjennom 119 tilskuddsordninger og 228 enkeltstående tilskudd, ifølge tilskudd.no.

Det er kultur-, fritid- og idrettssektoren som mottar klart mest penger. I 2021 mottok frivilligheten innen kultur og idrett 37 prosent av de totale tilskuddene – det utgjorde til sammen nesten 4 milliarder kroner. Politiske organisasjoner mottok nest mest – 1,4 milliarder utgjør 13 prosent av totalen.

Nettsiden tilskudd.no er utviklet som et samarbeid mellom Kultur- og likestillingsdepartementet og Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). Det er virksomhetene som forvalter eller fordeler statlig tilskudd som selv registrerer informasjon på tilskudd.no. I tillegg til å gi en samlet oversikt over statlige tilskuddsordninger, gjør tilskudd.no det også enklere å finne frem til hvem som mottar statlig tilskudd og hvordan statlig tilskudd fordeles til ulike typer frivillige organisasjoner rundt om i landet.

Powered by Labrador CMS