Lån uten sikkerhet på nettet

av: LoanScouter
Publisert: 4. desember 2020 kl 14.50
Oppdatert: 14. april 2023 kl 11.57

Forskjellen mellom lån på nett og i bank

Lån uten sikkerhet handler først og fremst om forskjellen mellom lån på nett og i bank. Når man låner penger i en fysisk bank, så gjelder det stort sett noen litt andre vilkår og forhåndsregler, enn det gjør når man vil ta opp et lån online.

Når man låner penger i en fysisk bank, så skal man som regel stille sikkerhet for det beløpet man vil låne.

Når man låner penger i en fysisk bank, så skal man som regel stille sikkerhet for det beløpet man vil låne. Derfor kalles dette for lån med sikkerhet. Sikkerhet kan komme i flere former. Det kan for eksempel være sikkerhet i eiendom som bolig, eller andre verdigjenstander. Sikkerheten er for at banken skal kunne veie opp for lånet, hvis du mot all formodning ikke overholder låneavtalen og kan betale lånet tilbake. Det er ikke tilfellet med de fleste lån på nettet, selv om disse begynner å ligne mer og mer på lån man kan få i en fysisk bank.

Når man låner penger på nettet, så er det nemlig som regel snakk om det som kalles lån uten sikkerhet. Det betyr ikke at det er mindre trygt å låne for deg som forbruker, men at lånestedet eller banken på nettet ikke krever noen form for sikkerhet for det beløpet du ønsker å låne. For å veie opp for dette, er det gjerne litt høyere renter og gebyrer, altså dyrere, å låne penger på nettet når man sammenligner med forbrukslån i en fysisk bank. Til gjengjeld slipper man å stille sikkerhet for lånet, og man skal heller ikke redegjøre for hva man skal bruke pengene på. Mange banker krever nemlig at man oppgir dette.

Vilkår og regler for å låne penger uten sikkerhet

Noen synes også det er mer praktisk å gå inn på nettet fremfor å gå inn i en fysisk bank, men det er viktig å notere seg at det er regler for hvem som kan Lån penger hos LoanScouter online, og hvor mye. Ifølge norsk lov, kan man ikke låne mer enn fem ganger årlig inntekt. Mange lånesteder tilbyr lån fra 5000 kr til 500.000 kr, og hvor mye man eventuelt får lov til å låne, avhenger av en rekke faktorer.

Du skal først og fremst oppfylle noen krav. Dette er krav som varierer litt fra lånested til lånested, men noen ting er felles for de aller fleste. Alle lånesteder har en aldersgrense du skal oppfylle for å kunne søke om lån. Som regel er denne aldersgrensen på minimum 25 år. Du skal ha en viss inntekt som samsvarer med det beløpet du ønsker å låne, hvor mye dette er, avhenger av hvor mye du vil søke om. Du skal være norsk statsborger for å bli vurdert til et lån på nettet, og du skal være bosatt i Norge. Du kan ikke ha betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker hvis du vil søke om lån på nettet. Det er nemlig ikke mulig å få lån med betalingsanmerkning. Du skal også bestå kredittsjekken som lånestedet foretar automatisk.

Det er i det hele tatt lurt å vurdere nøye om du skal ta et lån på nettet, og om du har råd til å nedbetale lånet i henhold til låneavtalen. Hvis du søker om lån, kan du underskrive denne via BankID.

Sammenlign før du eventuelt velger

Det er lurt å sammenligne lån på nettet, før du eventuelt velger. Det er fordi det er stor variasjon på renter, gebyrer og kostnader fra leverandør til leverandør, og det er unødvendig å betale for mye. Derfor er det en god ide å finne en tjeneste der du kan sammenligne flere realistiske låneeksempler. Et låneeksempel fra Loanscouter kan se sånn ut: Eks. 150 000 kr over 7 år, eff. rente 13.82%, kostnad 79 029 kr, totalt 229 029 kr. (Sambla)

Det er lurt å sammenligne lån på nettet, før du eventuelt velger.

Når du sammenligner lån, er det lurt å se på effektiv rente og totale kostnader for å få et realistisk bilde av hva et lån med den pågjeldende leverandøren kommer til å koste. Sammenligning er et praktisk verktøy for å få overblikk over hvilke leverandører som kan tilby hva, og hvem som kan gi det beste tilbudet på det du søker.

Lånemarkedet på nett er i endring

Det er skjedd mye innenfor markedet for onlinelån de siste årene, og det er blitt stor konkurranse mellom de forskjellige lånestedene og låneleverandørene. Det er faktisk gode nyheter for deg, for konkurranse kan bidra til å gi bedre vilkår for deg som forbruker.  Det har også gjort lånemarkedet tryggere og mer regulert, og det er også noe som kommer deg til gavn. Det strenge regelverket er nemlig til for å sikre at man unngår å sette seg selv i en uhensiktsmessig økonomisk situasjon ved å ta et lån på nettet, og derfor er det lurt å vurdere dette nøye før man låner.