Derfor mener ekspertene at denne lånetypen kan være midt i blinken til oppussing og kjøp av nytt utstyr

av: Cecilie Christoffersen
Publisert: 7. oktober 2021 kl 15.11
Oppdatert: 4. mars 2022 kl 12.50

Derfor mener ekspertene at denne lånetypen kan være midt i blinken til oppussing og kjøp av nytt utstyr.

 

For deg som har varierende inntekt og ønsker å betale litt mer på lånet noen måneder, og mindre andre måneder, kan et rammelån være gunstig.

 

Eva Sørmo i Enomi mener god økonomisk styring må ligge i bunnen dersom et rammelån skal lønne seg.

 

- Slike lån krever imidlertid at du har god kontroll på økonomien din og en god plan for nedbetaling av lånet. Du bør uansett ha et fast trekk som dekker påløpte renter hver måned, sier Sørmo til Dinside.

Avisen har også snakket med kjendisøkonom, Hallgeir Kvadsheim, som trekker frem fleksibilitet som den største fordelen med rammelån.

 

– Men hvis rammelånet leder til høyere forbruk, er det ingen fordel. En annen ulempe er at noen banker krever høyere rente for et rammelån, men slett ikke alle. Noen har til og med lavere rente for slike lån, så du bør være prisbevisst, sier Kvadsheim til Dinside.

 

Slik fungerer det

 

Inngår du et rammelån med banken, vil du få et lån med ei ramme for hvor mye du kan låne. Skulle du for eksempel trenge et lån på 3 millioner kroner på dagen, men ønsker å ha muligheten til å trekke opp lånet en halv million ekstra, vil du få dette innvilget så lenge du har god nok sikkerhet i bolig samt en god økonomi.

 

Her betaler du renter av den summen du har brukt. Du betaler altså renter på tre millioner, men du kan likevel ta ut mer av lånet.

 

Husk at de fleste bankene krever at du har maksimalt 60 prosent belåningsgrad.

 

Når du tar opp et rammelån bestemmer du selv hvor mye du ønsker å ta ut i lån innenfor ramma, du bestemmer også hvor mye du skal betale på lånet månedlig. Her er det en fordel med struktur og selvdisiplin.

 

Godt alternativ ved oppussing og nye innkjøp

 

Ved en større oppussing av eksempelvis kjøkken eller stue, kan du være godt tjent med et rammelån i stedet for et boliglån.

 

Her kan man ta ut de summene man trenger for å betale regninger underveis mellom oppussingen og kjøp av nytt interiør og utstyr. Man betaler renter på det man har lånt til enhver tid.

 

Til sammenligning må man betale renter av hele beløpet fra første stund dersom man tar opp et boliglån. Dette gjelder også for selv de beste forbrukslån og andre typer lån uten sikkerhet.

 

Pensjonister nyter godt av rammelån

 

Som pensjonist med et lavt lån og en god sikkerhet i bolig, kan det være gunstig å ha et rammelån dersom man ønsker ekstra midler.

 

Her kan imidlertid bankene omgjøre rammelånet til et ordinært råd, dette til tross for at lånet ikke er misligholdt.

 

Rammelånet får man bare for et visst antall år. Det er derfor smart å snakke med banken om hva som kan skje dersom en ektefelle går bort slik at den andre parten blir sittende igjen med rammelånet alene. Det blir heller ikke bedre av boligprisfall, hvis det hadde vært tilfellet.

 

Det fordrer i bunn og grunn en god kontroll og struktur på sin egen økonomi dersom man ønsker å ta opp et rammelån.

Finn ledige stillinger på lederjobb.no