Klarer du en renteøkning til?

av: Britt Pedersen
Publisert: 8. oktober 2021 kl 15.10
Oppdatert: 4. mars 2022 kl 12.49

I september satte Norges Bank opp styringsrenten med 0,25 prosent. Sentralbanken har tidligere varslet om at renten trolig skal settes opp en gang til i desember. Dette er første gang på flere år at vi ser en renteoppgang, og risikoen er stor for at vi kommer se flere rentehopp oppover i året som kommer. 

Prognosen er at renten skal øke gradvis de neste årene

Mange nordmenn har mye i lån, både som boliglån og som usikret gjeld så at en fortsatt renteoppgang vil merkes på privatøkonomien er uten tvil. Stiger boliglånsrentene fra dagens gjennomsnitt på 1,75% opp til 3 % vil dette utgjøre hele 2000 kroner i økte renteutgifter per måned for et boliglån på 2 millioner kroner.

Det finnes ting du som låntaker kan gjøre for å minske effektene renteoppgangen har på din privatøkonomi. Det viktigste du kan gjør er å se over rentenivået du har nå og reforhandle dette med banken din. 

Økende renter gjør at mange ser over privatøkonomien

Snakk med banken din og se om du kan få ned renten på ditt nåværende lån. Du kan også se på muligheten å refinansiere boliglånet. Å refinansiere betyr at du erstatter nåværende lån med et nytt lån med bedre vilkår. Har du mulighet å refinansiere med sikkerhet i bolig så er dette det beste alternativet. Boliglån er, selv med økt rente, fremdeles den billigste låneformen og renten ligger ofte flere prosentpoeng under andre låneformer som lån uten sikkerhet. 

Hvis du i tillegg til boliglån har mange dyre lån uten sikkerhet og kredittkort  kan du spare mye på renter og gebyrer ved å samle disse i et nytt lån med bedre rente. På den måten kan du refinansiere forbrukslån og få lavere omkostninger da du kun får et lån å forholde deg til. 

Eier du boligen din kan du søke om refinansiering av boliglånet hos banken din. Får du nei hos banken så kan det være bra å vite at det finnes andre alternativ for refinansiering.

Mange fordeler med refinansiering 

Det er som sagt flere fordeler med refinansiering men de tre største er

  • Du får ned renter og avgifter og kan betale mindre hver måned. Dette kan være bra om du har det vanskelig å gå rundt økonomisk hver måned.

  • Du får bedre oversikt over din økonomi. I Stedet for flere smålån og kreditter får du et lån å forholde deg til. Det blir lettere å huske å betale og du kan unngå dyre påminnelse avgifter og purregebyr. 

  • Du kan bli gjeldsfri fortere. Om du har mulighet å bruke pengene du sparer til å betale ned lånet raskere så er dette det absolutt beste. 

Fikk du nei fra banken? Det finnes det andre muligheter 

Refinansiering med sikkerhet i bolig er et marked i sterk vekst. Det har de senest årene tilkommet mange långivere som spesialisere seg på refinansiering. Selv om disse refinansieringslånene kan være noe dyrere enn hos tradisjonelle banker kan de være et smart valg om du har fått nei fra banken. Har du mange dyre forbrukslån og kredittkortgjeld vil det nesten alltid lønne seg å refinansiere disse hos en av disse spesialist bankene for refinansiering og omstartlån. 

Fått nei av banken? Se andre alternativer for å refinansiere her

Eier du ikke bolig – men har mange smålån?

Er du i en situasjon der du ikke eier bolig eller annen eiendom som kan stå som sikkerhet ved en refinansiering og har du mange dyre smålån? Da kan et refinansieringslån være en løsning. Da samler du  forbrukslån, kredittkort og smålån i et refinansieringslån uten sikkerhet men med bedre rente.

Kontroll over økonomien gir bedre  livskvalitet

Flere studier viser en klar sammenheng mellom gjeld og psykiske helse. Jo mer usikret gjeld man har, jo mer psykisk uhelse. Dette  gjelder særlig om man ikke kan betale boliglån, men også om man har mange smålån og usikret gjeld.

Vær tøff, sammenlign og bytt til det beste alternativet

Det lønner seg å være illojal. Den tiden er over da man hadde samme bank hele livet. Sammenlign alltid lån - uansett om det gjelder boliglån eller lån uten sikkerhet. Dette gjelder alle typer lån, også smålån, kredittkort  og forbrukslån - sammenlign alltid lån og bytt til beste forbrukslån eller et kredittkort med lavere rente. Alle monner drar, får du bedre rente og færre gebyr så kan du bruke disse pengene til nedbetaling for å bli gjeldsfri fortere. Vil ikke banken gi deg laveste rente? Bytt til den som vil.

Du som forbruker har mange muligheter til å få ned renten og dermed spare penger om du bare vet hva som finnes på markedet. Finner du billigere lån så konfronter banken din med dette og be om at de matcher vilkårene, Gjør de ikke det – bytt bank! På et boliglån kan du spare store summer på å få ned renten noen prosent. 

 

Finn ledige stillinger på lederjobb.no