Slik forbedrer du egen økonomi med kredittkort

av: Compary AB
Publisert: 10. november 2021 kl 15.48
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

Et kredittkort kan gi deg mer fleksible betalingsmuligheter enn bankkort. De har også fordeler du må se langt etter med bankkortene. Et godt kredittkort kan i beste fall hjelpe deg med å spare en god del penger og dermed forbedre økonomien.

Rentefri betaling

De fleste norske kredittkort gir deg rentefrihet på kjøpene dine. Dette innebærer at det kan gå både dager og uker fra at du bruker kortet til at det legges renter på beløpet du har brukt. På det meste kan du få opptil 45 til 50 dager uten rente. For å utnytte rentefriheten må du passe på å betale tilbake alt du skylder når det dukker opp en ny kredittkortregning. Gjør du det, trenger du ikke å bekymre deg for renten i det hele tatt. Rentefrihet er en av de beste fordelene du kan få med kredittkort. Den sørger for en økonomisk fleksibilitet du ikke får med ordinære bankkort, hvor pengene trekkes fra konto i samme øyeblikk som du bruker det.

Rentefri delbetaling

Du bør unngå å dele opp tilbakebetalingen av kredittkortgjeld. Årsaken er at det legges renter på gjelden når den rentefrie perioden er over. Det finnes unntak. Med noen kredittkort kan du betale ned gjelden i løpet av seks til ni måneder uten renter. Slike kort passer godt til større innkjøp når du ikke har alle pengene du trenger der og da, for eksempel. Du må som regel søke kredittkorttilbyderen om å få rentefri delbetaling av den utestående kreditten. I tillegg kan du måtte betale et aktiveringsgebyr på noen hundrelapper. For å få best mulig utbytte bør du ha betalt ned gjelden når den rentefrie perioden går ut. Det legges nemlig ordinære kredittkortrenter på gjelden som står igjen når den rentefrie perioden er over.

Cashback

Du får cashback med mange av kredittkortene i Norge. Cashback er engelsk og betyr kort og godt penger tilbake. Så ja, du kan få penger tilbake når du handler med kredittkort. Det varierer ganske mye hvordan de ulike kredittkorttilbyderne praktiserer cashback. Noen gir deg penger tilbake på alt du kjøper. Andre gir deg cashback når du handler bestemte varer eller hos utvalgte forhandlere. Opptjent cashback kan utbetales som kontanter eller som en reduksjon av kredittkortfakturaen. Hvor mange penger du får tilbake, varierer også. Alt mellom 1 % til 5 % er ganske vanlig. Noen kort har en grense for hvor mye du kan tjene i året, andre har ingen grenser. Uansett er det ikke umulig å spare flere tusen kroner i året på denne måten.

Bonuser

Bonuser med kredittkort fungerer stort sett på samme måte som cashback. Du får bonuspoeng når du bruker kredittkort å betale med. Igjen varierer det hva du får bonus på og hos hvem. Det er hvilket kort du eier som avgjør om du får bonus på alt du kjøper eller på utvalgte varer. Bonusen du opparbeider deg med kredittkort kan, som regel, benyttes til bestemte formål. Bonuspoengene du tjener med kredittkortet fra Bank Norwegian, for eksempel, kan byttes inn i flybilletter og andre reiseprodukter fra Norwegian. Trumf Visa har et av de beste bonusprogrammene i Norge. Eier du dette kortet, tjener du dobbelt så mange bonuspoeng som ordinære Trumf-medlemmer. Det er heller ingen begrensning på hvor mye bonus du kan tjene opp. Du kan ta ut den opptjente bonusen som kontanter eller overføre den til SAS Eurobonus eller Nordic Choice Club. Uansett hvilket bonuskort du velger er det fullt mulig å spare mange penger i året.

Rabatter

Rabatter er den tredje sparemuligheten du kan få med kredittkort. En rekke banker har forhandlet frem rabattavtaler på vegne av kredittkortkundene sine. Rabattene kan være på alt fra 10 % til 30 %. Kredittkortrabatter er som regel knyttet til utvalgte varer eller forhandlere. Det betyr allikevel ikke at utvalget er snevert. Med de beste kortene kan du få merkbare prisavslag hos mange hundre forhandlere på tusenvis av varer. Mange av rabattene er konstante, mens andre gjelder i en viss periode. Det er i den siste kategorien at du som regel finner de største prisreduksjonene. Det varierer hvordan du får rabattene. Med noen kort får du umiddelbart avslag på prisen idet du betaler med kortet. En annen praksis er at rabattene trekkes fra kredittkortregningen. Hvor mye du kan spare? Forestill deg en familie på fem på ferie i USA. Flybillettene til og fra USA koster 40.000 kroner. Betaler de reisen med re:member Black for eksempel, kan billettene bli 4.000 kroner billigere takket være en rabatt på 10 % hos Expedia.

Gratis forsikringer

Mange av de beste kredittkortene inkluderer flere gratisforsikringer. Gratis reise- og avbestillingsforsikring er en gjenganger. Denne begynner å virke automatisk så snart halvparten av reisekostnadene er betalt med kredittkortet. Denne typen kredittkortforsikring er ikke like omfattende som helårs reiseforsikringer du betaler for, men passer allikevel godt for typiske fritidsreiser som storbyweekender og Sydenturer. Det er også blitt vanlig å tilby gratis egenandelsforsikring for leiebil med kredittkort. Disse er som regel like gode som dem bilutleieselskapene tilbyr og virker automatisk hvis du betaler for leiebilen med kort. Feiltankingsforsikring, forsikring av ladekabel for elbil, kjøpsforsikring og forsikring mot ID-tyveri er eksempler på andre gratisforsikringer du kan få.

Velg riktig kredittkort

Et godt kredittkort kan by på flere fordeler for deg og økonomien din, men hvordan finner du det riktige kortet? Det første du bør gjøre er å tenke igjennom hvorfor du vil ha et kredittkort. Er det for å spare penger med rabatter, bonuser eller cashback? Er det gratisforsikringene som lokker? Kan du tenke deg å benytte kredittkortet som en reservebuffer for uventede kostnader? Det neste steget er å sammenligne kredittkort som møter behovene og ønskene dine. Se på fordelene du får med de forskjellige kortene og hvilke kostnader som følger med. På Bestekredittkortet.com er det enkelt å sammenligne kort. Der finner du upartiske vurderinger av de beste kredittkortene i Norge. I tillegg kan du bruke nettstedets sammenligningstjeneste for å finne kortet som passer best for deg og ditt behov

Finn ledige stillinger på lederjobb.no