Slik setter du inn et kompakt kateter

av: Bazoom
Publisert: 7. desember 2021 kl 12.38
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

Når du skal kateterisere er det viktig at du tar deg tid til å sjekke at du har tømt blæren fullstendig. Hvis det er litt urin igjen i blæren, kan du risikere å få urinveisinfeksjon. Det finnes katetre i forskjellige produktvarianter, vær derfor oppmerksom at instruksjoner på denne siden er knyttet til bruk av SpeediCath® Compact Mann.

Instruksjoner til bruk av SpeediCath® Compact-katetre 

Klargjøring og vask:

1.   Sørg for at du har alt du trenger stående i nærheten før du setter i gang. Du trenger et SpeediCath kompakt kateter, kanskje en såpe med en pH på 3,5 til 6,0 og noen bomullspads.

2.   Start alltid med å vaske hendene grundig med såpe og vann. Bruk et rent håndkle eller servietter til å tørke hendene. Hvis du er et sted uten vann, kan du alternativt bruke våtservietter eller desinfiserende håndgelé.

3.   Trekk klærne helt ned, slik at du kan bevege deg fritt under kateteriseringen. Stå foran eller ved siden av toalettet. Hvis du klarer å late vannet helt eller delvis, skal du alltid forsøke å gjøre dette før du bruker kateteret.

4.   Vask deg kun 1 gang daglig i området omkring urinrørsåpningen, og bruk eventuelt en mild såpe til dette. For å forhindre at bakterier presses inn i urinrøret og opp til blæren kan du bruke en bomullsdott når du vasker deg. Trekk forsiktig forhuden bakover og vask penishodet i en sirkulær bevegelse. Start i midten ved åpningen av urinrøret og arbeid utover. Bruk hver bomullsdott én gang. Hvis du bruker bleie eller bind, eller hvis det er synlig urin eller avføring i området, skal du vaske deg hver gang du bruker kateter.

 Slik setter du inn et kompakt kateter:

1.   Skru av dekselet fra hylsteret og fjern kateteret ved å trekke i den hvite konnektoren.

2.   Du kan føle noe motstand når du tar kateteret ut av hylsteret.

3.   Kateteret er nå klart til bruk.

4.   Ikke la selve kateteret berøre noen overflater før det settes inn i urinrøret. Hvis kateteret kommer borti vasken, huden din, klærne dine eller andre overflater er det en risiko for at kateteret inneholder bakterier. Disse bakteriene kan gi infeksjon i blæra, og du skal derfor kaste kateteret og bruke et nytt.

5.   Det er viktig at du ikke tar på selve kateteret, men holder i konnektoren under innføring.

6.   Penisen din skal peke oppover og holdes inn mot magen. Dette gjør det lettere å sette inn kateteret fordi den naturlige s-formen til urinrøret endres til en u-form.

7.   Trykk på penishodet med fingrene for å åpne urinrøret. Vær forsiktig så du ikke klemmer for hardt, da dette kan hindre kateteret i å passere gjennom urinrøret.

8.   Det er lettest å sette inn kateteret hvis du slapper av. Kateteret føres forsiktig inn i urinrøret med rolige og milde bevegelser. Det er normalt å føle motstand ved lukkemuskelen og prostata. Det kan hjelpe å hoste.

9.   Før kateteret inn til det er inne i blæren og urinen begynner å strømme. Før deretter kateteret noen cm lenger inn.

10.   Når urinstrømmen stopper, beveger du deg litt og retter deg opp for å sikre at blæren er helt tom. Når blæren er tømt kan du trekke kateteret sakte ut. Hvis urinen begynner å renne igjen, vent litt og trekk deretter ut 1-2 cm igjen. Et tips er å forsøke å dreie kateteret litt rundt når du trekker det ut. Dette sikrer at blæren blir tømt fullstendig.

Fjerning av kateter:

1.   Kateteret kan skyves tilbake i hylsen. Skru på lokket, for å forsegle dekselet på en forsvarlig måte.

2.   Både kateteret og hylsteret kastes sammen med vanlig restavfall. Ikke kast kateteret i toalettet.

3.  Avslutt alltid med å vaske hendene.

SpeediCath® Compact katetre for menn 

Coloplast tilbyr et bredt utvalg av diskré engangskatetre til alle med vannlatingsproblemer. SpeediCath® Compact-katetre gir menn en enkel og hygienisk kateterisering. På grunn av den spesielle teleskoputformingen er kateteret halvparten så stort som et standard herrekateter. SpeediCath® Compact Mann kan derfor enkelt og diskré oppbevares, transporteres, brukes og kastes.

Det er mange fordeler ved å bruke SpeediCath®-katetre:

·         De er kompakte og praktiske, både hjemme og når du er ute og reiser.

·         Katetrene kan føres inn uten berøring av den overflatebehandlede delen.

·         De er helt klare til bruk.

Med SpeediCath® katetre fra Coloplast vil du oppleve mer frihet og overskudd til sosiale aktiviteter i hverdagen. Skal du være hjemmefra i flere timer er det en god ide å tenke fremover og planlegge dagen. Vurder om du skal ta med deg et ekstra SpeediCath®-kateter når du drar ut av huset, så du er sikker på at du kan late vannet og føle deg trygg gjennom hele dagen.

Bestill gratis vareprøve på kateter fra Coloplast

Hos Coloplast kan du bestille gratis vareprøver. Du kan derfor kjapt og enkelt teste de forskjellige produktvariantene og finne et kateter som passer til deg. Det er gratis frakt på alle bestillinger. Hos Coloplast prøver vi å gjøre det trygt og enkelt å bruke kateter.

Trenger du informasjon, inspirasjon eller gode råd? Sykepleierne hos Coloplast Assistanse hjelper gjerne med å svare på dine spørsmål, og de sitter klare på telefonen hvis du opplever noen utfordringer. Alle sykepleiere hos Coloplast har taushetsplikt.

 

PM-19347

 

Finn ledige stillinger på lederjobb.no