Det er viktig at ytterdøren passer med husets stil slik at den ikke skiller seg ut for mye.

Foto

Istockphoto.com/Manel Vinuesa

Slik velger du riktig ytterdør

av: Bygghjemme
Publisert: 14. januar 2021 kl 16.20
Oppdatert: 8. desember 2021 kl 14.50

Det finnes mange forskjellige typer inngangsdører å velge mellom, og her finner du et stort utvalg av ytterdører til enhver smak. Dørene kommer i alle mulige forskjellige materialer og størrelser, og du kan stort sett få den i akkurat den fargen som passer deg best.

Når du skal velge en ny ytterdør skal du først og fremst se på hvordan huset ditt ser ut, og ta energi- og vedlikeholdsbehov med i overveielsene dine.

Når du skal velge en ny ytterdør skal du først og fremst se på hvordan huset ditt ser ut, og ta energi- og vedlikeholdsbehov med i overveielsene dine.

Døren skal passe til huset

Det aller første du bør gjøre, er å ta en grundig titt på huset ditt. Det er viktig at ytterdøren passer med husets stil slik at den ikke skiller seg ut for mye. En høyglansmalt dør i turkisblå passer for eksempel ikke spesielt godt sammen med et gammelt tømmerhus, men den kan se flott ut i en moderne ny bygning. Som en generell regel bør du se etter en dør i samme stil som den du allerede har.

Kvaliteten skal være på topp

En inngangsdør skal alltid være av god kvalitet. Døren må føles tung og robust, og den må ha minst tre hengsler slik at den ikke blir skjev eller låser seg over tid. Massivt tre er i utgangspunktet det beste valget, men også det dyreste. Deretter må du vurdere hvor mye vedlikeholdsarbeid du gidder å holde på med. En oljet mahognidør krever for eksempel en del mer vedlikehold enn en høyglanslakkert paneldør. 

Kjøp en dør med god isoleringsevne

Byggeforskriftene setter spesifikke krav til ytterdører og deres isolasjonsevne. U-verdien må ikke overstige 0,8, noe som betyr at det ikke må være for stort varmetap gjennom døren. U-verdien sier noe om isoleringsevnen, og jo lavere U-verdi døren har, jo bedre isolerer den.

Ytterdør med vindu?

Skal det være vinduer i den nye inngangsdøren din? Her bør du huske at mange anser det som ok å se inn gjennom vinduet i inngangsdøren din for å se om noen er hjemme, i motsetning til å se inn gjennom husets vanlige vinduer. 

Hvis du gjerne vil ha et vindu i ytterdøren slik at lyset kommer inn i gangen, men ikke har lyst til at folk skal kikke inn, kan du for eksempel velge frostet glass. På den måten får du fortsatt mye lys inn, men unngår nysgjerrige blikk inn.