Tips for sikker nettbruk

av: Nikolaj Østergaard
Publisert: 30. mars 2021 kl 12.08
Oppdatert: 4. mars 2022 kl 12.59

Men dessverre kan internett også være kilden til en del trusler som gå hardt utover oss. Svindel, identitetstyverier, virus og misbruk av bilder og personopplysninger er noe vi har lest mye om de siste årene, og noe man skal ta på alvor. I denne artikkelen vil vi derfor gi deg noen gode tips til hvordan du best mulig kan ferdes tryggere på nettet. 

Benytt deg av sikkerhetsprogrammer

Det finnes mange programmer og maskinvare på markedet som bidrar deg til å beskytte deg når du er på nettet. På sider som PrivacySharks kan du sammenligne og finne de mest populære av den type programmer. Antivirus som beskytter datamaskinen din, VPN-tjenester som tar vare på personvern og krypterings- og passordprogrammer som er med på å beskytte din informasjon mot at ubudne skal få tak i det, er alle veldig smarte programmer å ha installert på din datamaskin. 

Ikke del for mye

En viktig ting å huske på i dagens samfunn er å være forsiktig med hva vi deler og hva vi trykker oss inn på. På sosiale medier er vi vant til å dele store deler av livene våre, men det er smart å tenke seg om to ganger her. Ikke legg ut at du er på ferie og dermed vise at huset ditt står tomt. Eller husk at du ikke deler noe informasjon om deg selv som du ikke ønsker at fremmede skal få tak i. 


I tillegg er det viktig å være kritisk til konkurranser og linker på nettet. Både på sosiale medier og på e-posten kan det komme meldinger med tilsynelatende seriøse henvendelser fra seriøse personer og bedrifter. Hvis noe virker for godt til å være sant, eller hvis noe virker litt merkelig - så er det som regel sånn. Ha alltid et kritisk øye når du ferdes på nettet. 

Pass på dine passord

Passordtyverier er også et stort problem. Det mange heller ikke tenker på er at de bruker det samme enkle passordet på alle steder. Hvis du dermed er uheldig at noen får tak i passordet ditt et sted, er det lett å misbruke informasjonen din. Det finnes en rekke passordadministratorer og passordgeneratorer på markedet som kan hjelpe deg med å ha en sikker passordbruk. 


Ved å generelt være kritisk når du er på internett vil du komme langt på veien mot en tryggere digital hverdag. 

Finn ledige stillinger på lederjobb.no