Alt du trenger å vite om Ethereum

av: Optimizee Group Sweden AB
Publisert: 4. februar 2022 kl 15.36
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

Hva er Blockchain- teknologi?

Blockchain fungerer som en distribuert database bestående av noder i et nettverk. Alle disse nettverksnodene sitter på den samme informasjonen om hva som er lovlig å utføre og annen informasjon. Det at den er distribuert, gjør at den fungerer uten en sentraliserende enhet. I tillegg muliggjør Block Chain teknologien overføringer uavhengig av banker og nasjonale myntenheter.

Ethereum -virtuelle samfunn

Et Ethereum-nettverk fungerer som et slags virtuelt samfunn. Nettverket er regulert av forhåndsbestemte regler. For å endre reglene som til enhver tid gjelder i nettverket, må flertallet av deltakerne være enige om endringen.

Fra sentralisering til distribusjon

Takket være blockchain-teknologi kan transaksjoner gjennomføres uten en tredjepart, for blockchain innebærer at det ikke er en sentralt styrt, men en database utformet og distribuert som et nettverk. Det muliggjør transaksjoner uavhengig av sentralbanker og nasjonale valutaer. Overføring av penger er dessuten bare én av flere bruksområder blockchain gjør mulig å realisere.

Ethereum - mer enn kryptovaluta

Som kryptovaluta er Ethereum den nest største i verden etter Bitcoin. I de siste årene har Ethereum, eller "Ether, som kryptovalutaen egentlig heter, rukket å bli en av de mest populære kryptovalutaene i verden akkurat nå. Imidlertid tilbyr Ethereum flere goder enn bare ren investeringsavkastning - de fungerer også som drivstoff for å bygge applikasjoner og utvikle dataprogrammer.

Hva er kryptovaluta?

Med mindre du er involvert og interessert i kryptovalutaens verden, har du kanskje ikke satt deg inn i hva det egentlig innebærer. Kort oppsummert er kryptovaluta en type digital eller virtuell valuta som er sikret med kryptografi - det vil si penger som det nesten er umulig å forfalske eller tukle med. Denne type valuta gjør det i større grad mulig å utføre transaksjoner uten kommersielle banker og sentralbanker, på tvers av landegrenser, nærmest gratis og uten å ta hensyn til valutaer.

Ethereum -"Bitcoin lillebror"

Hvis det er en type kryptovaluta de aller fleste har hørt om, er det Bitcoin. I likhet med Bitcoin er Ethereum løsrevet fra sentralbanker. Ethereum ble lansert av Vitalik Buterin i 2015 og lå lenge hakket bak Bitcoin. Men i 2021 hadde Ethereum en avkastning på over 425% - sammenliknet med Bitcoins 66%. Mye av årsaken til dette ligger i Ethereum teknologi og de mange utviklerne verden over som sammen driver Ethereums teknologi framover.

Ethereum - mer enn bare kryptovaluta

En av de større forskjellene mellom Bitcoin og Ethereum er at Ethereums blokkjede er programmerbar. Med andre ord har den flere funksjoner og kan gjøre mer enn kun å være en valuta. Det er en digital plattform som gjør at man kan opprette sikkerhetsprogrammer, betalingsmetoder og systemer for avstemming. Det hele skjer gjennom at man bygger desentraliserte applikasjoner. Den kan opptre som kontraktør og opprette avtaler, som utløses når visse forutsetninger er nådd, for eksempel. Ethereum kjennetegnes av noen viktige prinsipper, blant de kanskje viktigste er tilgjengeligheten, for Ethereum er åpent for alle.

Åpent for alle

Ethereum søker å skape muligheten for at flest mulig skal kunne ha trygge banktjenester. I verden i dag har en stor andel av befolkningen ikke tilgang til tradisjonelle banktjenester. Å sette inn eller ta ut penger, ta opp lån, eller gjøre transaksjoner til andre eller motta penger trygt er for mange en luksus. For å få tilgang til Ethereum trenger du kun å skaffe deg en digital lommebok og en internettforbindelse.

Et trygt og privat internett

I en tid preget av stadig mer overvåking på internett og følelsen av at man aldri vet hvem som kartlegger deg, er Ethereum et godt alternativ. Du behøver ikke å oppgi dine personlige opplysninger for å få tilgang til en Ethereum-app.

Videre er et hovedpoeng med kryptovaluta generelt, Ethereum inkludert, at man kan gjøre transaksjoner direkte mellom personer. Man trenger ingen bank som mellommann for å foreta en økonomisk transaksjon og som derfor har oversikt over transaksjonene mellom mennesker.

En uavhengig plattform

Ethereum er ikke eid av ett selskap, heller ikke av et lands myndigheter. At Ethereum er desentralisert, betyr at det er nærmest umulig for et lands myndigheter eller et firma å hindre deg i å gjennomføre en transaksjon eller motta penger. Det finnes heller ingen sentralbank som kan devaluere den, eller bestemme seg for å trykke mer penger.

Fleksible løsninger og mange muligheter

Ethereums plattform har et design som gjør at den er fleksibel og åpner for mange muligheter, der pengeoverføringer bare er én blant flere. For eksempel er man i gang med å teste ut blockchain i musikkbransjen slik at artister kan få bedre kontroll over åndsverkene sine. Dersom musikkindustrien er organisert som nettverkdistribuert som noder, betyr det at om en artist lager en remix av en annen artists verk, kan opphavsartisten få en prosentandel av det remixen genererer av inntekter.

Kan man kjøpe Ethereum i Norge?

Du kan kjøpe ethereum i Norge, blant annet hos CryptoRunner. Som en digital valuta, kan Ethereum deles opp helt ned i 18 desimaler. Det vil si at selv om prisen for 1ETH ganske lenge har ligget over 2 000 USD, kan du kjøpe for så lite du vil for å komme i gang.

Demokrati og enighet

Nettverket som blockchain muliggjør, er bygget på og styres av prinsipper som kan kalles demokratiske. Det er til enhver tid en underliggende enighet i nettverket om informasjonen og det til enhver tid gjeldende regelverket. Ingenting kan endres uten at majoriteten har godkjent det. Programvaren som reglene er nedfelt i, definerer hvilke transaksjoner som er lovlige og ikke. Det betyr at blockchain har et transparent system, og derfor kan sies å være helt trygt og forutsigbart.

Ethereum - en løsning for fremtiden?

Ethereum har en visjon for fremtiden om å bli en digital plattform som hvem som helst kan knytte seg til å utvikle desentraliserte applikasjoner. Slik kan blockchain teknologiens mange muligheter fordobles. Blant annet har mange av verdens banker gått sammen om å utvikle en felles plattform for alle bankene. Dette vil effektivisere finansmarkedet betraktelig samt gjøre transaksjoner mer forutsigbart og gjennomsiktig.