Solid redusering av usikret gjeld i løpet av 2021

av: Låne Penger
Publisert: 28. januar 2022 kl 11.40
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

Når man teller opp fra 1. januar 2021 ser vi at total usikret gjeld ble redusert med 7,1 prosent. Det betyr at nordmenns usikrede gjeld er nede på 148,5 mrd kroner i starten av 2022, ifølge tall fra Norsk Gjeldsinformasjon.

Bare i desember ble gjelden kuttet med 3,4 mrd kroner. Det skjedde etter at november ga en oppgang på 1,2 prosent.

Flere eksperter trodde oppgangen skulle fortsette gjennom desember på grunn av julehandel, det skjedde imidlertid ikke. I stedet så man en nedgang på 2,2 prosent, 2,1 mrd kroner ble kuttet på ikke-forfalt kredittkortgjeld, og 1,3 mrd kroner ble kuttet på rentebærende forbruksgjeld. Dermed ble desember den måneden i andre halvår med størst gjeldsreduksjon.

Reduksjonen skjer i takt med nye tiltak mot omikron-spredning fra myndighetene.

– Omikron-tiltakene satte en effektiv stopper for veksten vi så i forbruksgjelden fra september og ut november. «Bråstopp» for julebordsesongen, avbestilte og kansellerte reiser, samt generelt større usikkerhet i arbeidslivet medførte økt økonomisk forsiktighet. Dette resulterte i en større nedgang i desember alene enn samlet vekst gjennom høsten. Ikke engang økte strømpriser ser ut til å ha hatt innvirkning på forbruksgjelden i desember, noe som er positivt, sier daglig leder i Gjeldsregisteret Egil Årrestad til Finans Norge.

 Ny nedstengning før jul kan føre til nedbetalingsproblemer

 Ifølge ny statistikk fortsetter de fleste å betale ned forbrukslånene sine. Samtidig har det vært en nedgang i rentebærende kreditt den siste tiden.

 Like før jul ble imidlertid Norge igjen stengt ned, noe som kan føre til vanskeligheter for noen med å betale ned på forbruksgjelden. Det vil isåfall vise seg når man ser på neste måneds oversikt.

 Når vi nå skriver 2022 har nordmenn til sammen 6,8 millioner kredittkortlån, det er 440 000 færre enn det var i inngangen av 2021. Dette er altså en svært ønsket utvikling, da flere eksperter har uttrykt sin bekymring for den høye gjelden de siste årene.

– Vi merker at folk er mer beviste når man skal låne penger enn før. At Covid fortsatt blomstrer og skaper uforutsigbarhet gjør nok barrieren enda høyere, sier produktsjef hos Lånepenger.no - som formidler forbrukslån.

 Her er det likevel viktig å huske på at gjeldregistrene ikke gir et godt nok bilde av nordmenns totale gjeld. Bare den usikrede gjelden kommer frem i deres oversikter. Man vet blant annet ikke hvor stor andel usikret gjeld som gjøres om til sikker gjeld.

 Solid utvikling de siste to årene

 Den usikrede gjelden har blitt kuttet med 11,3 mrd kroner i løpet av 2021. Dersom man går to år tilbake, til starten av 2020, kunne man se at nordmenns totale usikrede gjeld lå opp på 175,8 mrd kroner. Det er hele 27,3 mrd kroner mer enn januar 2022 da den nåværende gjelden ligger på 148,5 mrd kroner.

 Det var nedbetalingslån som utgjorde den største delen av nedgangen på 7,1 prosent i 2021. samtidig har antallet usikrede lån blitt kuttet med over en halv million.

 – Med tanke på forebygging av gjeldsproblemer er det positivt at trenden med nedgang i forbruksgjelden fortsatte gjennom 2021, sier Årrestad fra Gjeldsregisteret i en pressemelding.

 Nordmenn med mange smålån og mikrolån velger i langt større grad å benytte seg av refinansiering. Det er ofte en smart løsning da man kan refinansiere lån med et nytt lån med svært gode renter og vilkår. Ved å bake inn smålånet i et nytt lån får man også bare et lån å forholde seg til.

 Refinansiering av lån kan gjøres med hjelp av et nytt forbrukslån med bedre betingelser, eller med et lån med sikkerhet i bolig dersom man eier en bolig. Med en verdiøkning på boligen kan det være smart å refinansiere boliglånet.