Ting du trenger å vite om pensjonering som selvstendig næringsdrivende

av: Redaksjonen
Publisert: 11. februar 2022 kl 14.50
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

Hvordan folketrygden i Norge fungerer

Mange tror at pensjonering er komplisert, men i hvert fall når du er på arbeidsmarkedet er det noe arbeidsgiveren din betaler for. Når man er selvstendig næringsdrivende, må man sette seg litt inn i det. Derfor starter vi med å veilede deg om hvordan folketrygden i Norge fungerer, slik at du kan velge riktig pensjonssparing for deg.

I folketrygdens pensjonssystem tjener du opp pensjon fra første krone du tjener og hvert eneste år du jobber. Dette gjelder både de i arbeidsmarkedet og selvstendig næringsdrivende. Staten setter inn et beløp tilsvarende 18,1% av din bruttoinntekt på konto hos NAV. Dette gjelder kun en inntekt opp til 7,1 G eller ca. 755 000 kr. Når du så går av med pensjon og begynner å ta ut pensjon, vil det være noe av pengene her, som har bygget seg opp gjennom livet.

Det er obligatorisk for arbeidsgivere å gi pensjonssparing til sine ansatte, men det er ikke det samme for selvstendig næringsdrivende – i hvert fall ikke hvis du ønsker mer sparing enn det som skal spares opp for deg i folketrygden. Derfor må du selv sørge for å opprette en pensjonssparing når du er selvstendig næringsdrivende.

Om du velger å gå over til pensjonssparing som selvstendig næringsdrivende er selvsagt opp til deg, men du vil selvsagt kunne leve et litt søtere og triveligere liv som pensjonist dersom du velger å spare opp i tidlig alder. Få gode tips og råd om pensjonssparing hos Zensum.

Skattefordeler ved pensjonssparing gjennom din virksomhet

Når du er selvstendig næringsdrivende kan det være skattemessige fordeler ved å opprette pensjonssparekonto gjennom enkeltpersonforetaket fordi du i likhet med større bedrifter med ansatte kan sette opp innskuddspensjon (PSN) for deg selv. Gjennom en pensjonssparing som innskuddspensjon kan du sette inn mellom 2% og 7% av din personlige inntekt, som selvfølgelig avhenger av hvor mye du ønsker å spare opp til pensjonen.

Grunnen til at du kan få skattefordeler er at du kan trekke beløpet du velger å betale inn på pensjonssparingen i skatt fra selskapet ditt. Dette er fordi det reduserer personinntekten din, noe som samtidig vil medføre at sparingen din gjennom folketrygden også blir mindre, da personinntekten din blir mindre.

Hvis du som selvstendig næringsdrivende har en inntekt på under 7,1 G, så må du kanskje vurdere og det kan lønne seg for deg med denne typen pensjonssparing.

Privat pensjonssparing

Pensjonssparing blir ofte nedprioritert av selvstendig næringsdrivende, noe som både skyldes det litt kompliserte systemet, men også fordi de ofte prioriterer andre utgifter høyere fordi de ikke er pålagt å opprette pensjonssparekonto.

Mange selvstendig næringsdrivende velger rett og slett å spare opp privat, enten rett og slett på en sparekonto i banken, eller ved å investere pengene sine i eiendom, aksjer eller annet. Det gir imidlertid ikke de samme skattefordelene som om du oppretter en pensjonssparekonto og det vil ofte være mer ustrukturert sparing.

Som selvstendig næringsdrivende vil det derfor være lurt å søke profesjonelle råd og hjelp til hvordan din økonomi vil se ut når du blir pensjonist.