Arbeidsliv

Hvis alle muligheter for å komme tilbake i jobb er forsøkt, kan en arbeidstaker få sykepenger i inntil 12 uker mens han eller hun søker ny jobb.

Vil børste støv av nesten utbrukt ordning for å redusere det høye sykefraværet

Sysselsettingsutvalget foreslår å børste støv av ordningen med friskmelding til arbeidsformidling, samtidig som den friskes litt opp.

Publisert Sist oppdatert

Nesten ingen ansatte blir i dag friskmeldt til arbeidsformidling. Nå foreslår et utvalg å børste støv av ordningen.

Hvis alle muligheter for å komme tilbake i jobb er forsøkt, kan en arbeidstaker få sykepenger i inntil 12 uker mens han eller hun søker ny jobb.

Det er dette som kalles friskmelding til arbeidsformidling, en ordning som er svært lite brukt i dag.

Sysselsettingsutvalget presenterte nylig en rapport, hvor de blant annet kom med flere forslag som har som mål å redusere det høye norske sykefraværet.

– Noe av utfordringen er at det stilles krav om at arbeidsforholdet er opphørt i tråd med arbeidsmiljølovens bestemmelser, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Atle Torp i en melding.

– Med dagens oppsigelsesvern mot sykdom i 12 måneder er man helt avhengig av at den ansatte selv velger å si opp sin stilling, og det er det erfaringsmessig ikke mange som gjør, sier han.

Nytt forslag

Ordningen med friskmelding til arbeidsformidling bør brukes mer, skriver Sysselsettingsutvalget i en melding.

Der det blir klargjort at den sykmeldte ikke vil kunne vende tilbake til sin gamle arbeidsgiver, bør det gis mulighet til å søke permisjon fra en jobb for å friskmeldes til arbeidsformidling, og at den sykmeldte da kan beholde sykepengene og øvrige vilkår i inntil tolv uker som arbeidssøker.

"Arbeidstakers rett til sykmelding fra opprinnelig stilling skal fortsatt gjelde dersom jobbsøkerprosessen ikke resulterer i ny jobb”, heter det i utvalgets forslag.

– En del arbeidstakere som i dag blir sykmeldt, er i prinsippet bare det man kaller yrkesuføre. Det betyr at arbeidstakeren godt kan fungere fint i en annen jobb enn den man i dag har, sier Atle Torp.

– Ofte er problemet at helsesituasjonen gjør den ansatte ute av stand til å møte de krav og forventninger man har i egen jobb. Ser man mot andre jobber, kan man kanskje fungere godt, til tross for de helseproblemene man har, sier han.

Torp mener det kan være en god justering å erstatte kravet om at arbeidsforholdet må være opphørt med en rett til permisjon.

– Det ville nok gitt flere muligheten til å melde seg arbeidsledig og forsøke seg mot andre jobber mens man mottar fulle sykepenger i 12 uker, sier Torp.

Powered by Labrador CMS