Arbeidsliv

Til rettssak mot Oslo universitetssykehus

Jinan Behnan varslet om dårlige forhold ved Oslo universitetssykehus. Det fikk konsekvenser for henne. Nå saksøker hun. OUS sier Behnan har vært «svært krevende».

Publisert Sist oppdatert

Behnan fullførte sin doktorgrad ved Universitetet i Oslo i juni. Doktorgraden påbegynte hun ved Vilhelm Magnus Lab (VML) på Nevroklinikken ved Oslo universitetssykehus (OUS) i 2013, med stipend fra Helse Sør-Øst. Men også med et arbeidsmiljø hun mente var under enhver kritikk.

– Rundt meg så jeg den ene etter den andre bli utbrent eller slite med andre helseplager. Noen ble også langtidssykemeldte på grunn av det negative arbeidsmiljøet. Til slutt ba jeg gruppelederen ta affære. Men da ble jeg svartelistet, forteller Behnan til Uniforum.

Svartelistet

Behnan informerer om et godt forhold til professoren og gruppelederen, men at dette snudde over natta som følge av varslingen.

– De tok fra meg stipendet mitt, forsøkte å hindre meg i å publisere og ødela forskningsmateriale, sier hun.

En uke etter varslingen fikk hun beskjed om at hun ikke lenger fikk jobbe på prosjektet. Gruppelederen begrunnet det med samarbeidsproblemer overfor Helse Sør-Øst. Dette skjedde før prosjektet i det hele tatt hadde startet. I svarbrevet foreslo Helse Sør-Øst å bytte ut prosjektleder og veileder i stedet for.

Ultimatum

Foto Forskningsombud for det medisinske fakultetet ved Universitetet i Oslo, Peter Kierulf, mener at OUS har utnyttet både sin maktposisjon og Behnan. (Foto: UiO)

Behnan ble stilt overfor et ultimatum: slutte, eller fullføre doktorgraden sin på ett år. Hun valgte det siste, og forteller om tidsknipa hun havnet i.

– Alt av obligatoriske kurs og labarbeid måtte gjennomføres på ett år, så da forelesningene var ferdige klokka fire dro jeg på laben og ble til midnatt.

Men det var ikke nok timer i døgnet, og hun kom etter hvert i kontakt med Forskningsombud Peter Kierulf. Han hjalp Behnan, og fikk forlenget doktorgradstiden med ett og et halvt år, samt byttet laboratorium og hovedveileder.

Men det endte ikke der. I påsken 2015 hadde plutselig seks måneders forskningsmateriale forsvunnet. Tidligere hovedveileder hadde kastet det.

Ender i retten

I juni saksøkte hun Oslo universitetssykehus. Etter det ble arbeidsforholdet avsluttet, og hun har nå status som «ulønnet gjesteforsker» til hun får publisert sin fjerde artikkel.

Forskerombud Kierulf mener at OUS har håndtert konflikten svært dårlig.

– Saken bærer preg av maktasymmetri, repeterende maktarroganse og maktutøvelse fra laboratoriets leder, og en stipendiat som utnyttes og drives langt ut over alle grenser. OUS har enten ikke sett, eller ikke villet se dette, sier han.

– Svært krevende arbeidstaker

OUS er dypt uenige i sakens framstilling, og mener at det ikke har vært snakk om noen varsling i det hele tatt. I sitt tilsvar til tingretten beskriver de at Vilhelm Magnus Lab slet med samarbeidsproblemer allerede på det tidspunktet Behnan sier at hun varslet, og at samarbeidsproblemene stammet fra tre ansatte – Behnan inkludert.

Behnan karakteriseres av OUS som en «svært krevende arbeidstaker», og at det var nødvendig å igangsette «korrigerende tiltak». De forklarer at hun ofte endte opp i «høylytte krangler med kolleger», og at hun «bidro aktivt til en forverring av arbeidsmiljøet på VML».

Det ødelagte forskningsmaterialet forklarer de med at det ikke fantes noen avtale om videre forskning på det.

Saken skal i Oslo tingrett i februar neste år.

Powered by Labrador CMS