Arbeidsliv

Denne kunstig intelligens maskinen gjennomførte en mattetest raskere enn noen av studentene ved universitetet i Kina.

6 måter automatisering vil påvirke arbeidsmarkedet på

Slik sikrer man at kunstig intelligens skaper jobber for alle, ikke bare noen få.

Publisert Sist oppdatert

Det er mye usikkerhet rundt hvordan roboter og kunstig intelligens vil påvirke jobbene våre.

I dag blir for eksempel kunstig intelligens brukt til å finne bedre kjøreruter for Uber-sjåførenes til å optimalisere salgslister for selgere.

Millioner av jobber vil forandres og selve konseptet «arbeid» vil mest sannsynlig endre seg dramatisk, skriver Stephane Kasriel, direktør i Upwork på World Economic Forum.

Det er enklere å se for seg hvilke jobber som vil forsvinne enn hvilke jobber som kan bli skapt.

Her er seg prinsipp man burde holde på når vi forestiller oss hvordan verden vil utvikle seg.

Forvent massiv forstyrrelse

Det er sagt at den fjerde industrielle revolusjon vil ha en større påvirkningskraft enn de foregående industrielle revolusjonene.

De fleste nye teknologier skaper nye muligheter samtidig som de eliminerer gamle arbeidsplasser. Det er derimot sjelden en perfekt sammenheng mellom disse kreftene.

Det vil ikke bli lett å overføre ferdighetene til de som mister jobbene sine over til nye jobber. Dette kan føre til sinne og sosialt kaos, ikke mins vil det føre til økte forskjeller blant folk og mer ulikhet i verden.

Det er viktig å forberede seg på endringene ved å holde seg oppdatert på ny teknologi. Lær så mye du kan og hold dine ferdigheter oppdatert.

Rutinearbeid

Kunstig intelligens vil i større grad erstatte rutearbeid enn faktiske jobber. Nyere studier fra McKinsey og OECD viser at gjentakende arbeidsoppgaver, ikke hele jobber, vil erstattes.

For de fleste av oss, kan deler av arbeidet vi gjør daglig blir gjort bedre med hjelp av kunstig intelligens. Maskiner vil derimot ikke erstatte de aller fleste jobber.

For majoriteten av oss vil kunstig intelligens ta over de kjedelige og repetitive arbeidsoppgavene, noe som vil tillate oss å bruke mer tid på kreativ problemløsning og de delene av jobben som involverer menneskelig relasjoner og kommunikasjon.

Et tips for å forberede deg på fremtiden er å forske på hva slags verktøy som er drevet av kunstig intelligens eksisterer i ditt arbeidsfelt

Presser ned lønningene

Arbeidsmarkedet vil ikke være uberørt av automasjon. OECD estimerer at 9 prosent av amerikanske jobber i utgangspunktet er automatiserbare.

Om dette skjer, vil det ha verst effekt på folk med middels ferdigheter. Både lav-ferdighetsjobber og middel-ferdighetsjobber vil være de enkleste å automatiseres. Det blir argumentert sterk for å erstatte folk i middel-ferdighetsjobber med maskiner fordi de er dyrere i drift.

Dersom menneskene som erstattes av kunstig intelligens ikke blir ivaretatt og omskolert på en god måte, vil de bli tvunget til å søke seg til jobber de er overkvalifiserte for. Dette vil føre til et overskudd av denne type arbeidskraft, noe som vil presse lønningene enda lengre ned.

Samtidig vil det bli færre personer som er kvalifisert for de mest ferdighetskrevende jobbene. Dette vil presse lønningene oppover. Dersom denne dynamikken blir oversett, vil den skape et hulrom i arbeidsmarkedet som vil føre til enda mer polarisering.

For å unngå dette problemet, må samfunnet sørge for utdanning og muligheter for arbeidspraksis for de som blir mest påvirket av automatiseringen.

Skape mer ulikhet

Over tid vil arbeidsplasser returnere. Men det vil ikke være snakk om de samme jobbene som forsvant. Disse jobbene vil mest sannsynlig dukke opp i andre deler av landet sammenliknet med hvor de gamle jobbene som automatisering ødelagte var.

En undersøkelse viser at for hver ny robot som ble introdusert i et bestemt t-baneområde, var det forventet at 6,2 jobber ville forsvinne innenfor det samme geografiske området.

Da de studerte hele landet som helhet, fant forskerne derimot ut at effekt egentlig var halvparten, eller tilsvarende tre arbeidstakere som mistet jobbene sine for hver robot.

De som har mistet jobbene sine trenger omskolering og man trenger utdanningssystemer som forbereder alle barn, ikke bare de privilegerte, for fremtidenes arbeidsplasser.

Man må også erkjenne den ujevne geografiske virkningen av automatisering. Både selskaper og nasjoner må gjøre grep for å øke mulighetene i de områdene som vil påvirkes negativt av automatiseringen.

Har ansvar

Det er ikke bare innen for utdanningssektoren man har et etisk ansvar, dette ansvaret gjelder også i utformingen av teknologiprodukter.

Beslutningstakerne bak kunstig intelligens og roboter har et viktig etisk ansvar. Skaper de teknologier der det eneste formålet er å erstatte menneskelige arbeidstakere eller skaper de ny teknologi for å øke den menneskelige produktiviteten og velferden?

Designere, teknologer og ingeniører trenger alle å forstå de etiske implikasjonene av hvordan man lager roboter og kunstig intelligens. Dette er en debatt som må tas av bedriftsledere og statsoverhoder.

Det å foreslå borgerlønn er det samme som å unngå selve problemet: teknologer må redegjøre for menneskelig verdighet og arbeid i sine produkter.

En god treng langsiktig

Etter de tidligere industrielle revolusjonene ble det skapt minst like mange jobber som det var før, og disse jobbene var også mye bedre. Resultatet var en økning i produktivitet og i antallet sysselsatte, noe som økte velstanden.

Vi står i dag overfor en massiv endring i teknologiverden og arbeidsmarkedet. Disse utfordringene og endringene er sammenlignbare med de våre oldeforeldre og besteforeldre opplevde tidlig på 1900-tallet. Som dem, kan vi ikke være sikre på at produktiviteten og sysselsettingen vil øke.

Samfunnet må forplikte seg til å skape ansvarsfull teknologi og bruke pengene vi tjener på å øke velstanden. På denne måten kan man sikre at kunstig intelligens skaper muligheter for alle, ikke bare noen heldige.

Powered by Labrador CMS