Arbeidsliv

Beholder arbeidstaker AFP ved sluttpakke?

Dagens Perspektivs juristpanel svarer på lesernes spørsmål om arbeidsrett.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er daglig leder i en privat bedrift, som har AFP ordning for sine ansatte. Vi er for tiden i en prosess der vi ønsker å avslutte arbeidsforholdet til en av våre ansatte som er 60 år gammel. Vedkommende har jobbet hos oss i over 20 år. Vi har tilbudt henne en sluttpakke tilsvarende 6 måneder lønn. Hun spør oss om hun får beholde AFP hvis hun aksepterer tilbudet vårt. Utsiktene hennes for å finne seg ny jobb ser ikke gode ut dessverre. Hun risikerer vel ikke å miste AFP hvis hun godtar sluttavtalen?

Daglig leder

Svar: Jo, hun kan miste AFP dersom hun inngår en slik sluttavtale med dere. AFP, såkalt avtalefestet pensjon, forutsetter at en rekke vilkår er oppfylt hva gjelder både opptjeningstid og inntekt, og tilknytning til en eller flere bedrifter som er tilknyttet ordningen i årene før uttak og på uttakstidspunktet. Jeg legger til grunn at dere er tilknyttet fellesordningen for privat AFP. Jeg kommer ikke til å gå gjennom alle vilkårene her, og tar forbehold da jeg ikke kjenner den konkrete saken, og nevner derfor kun noen av hovedreglene og temaer som blir problematisert i spørsmålet ditt:

Det følger blant annet av vilkårene at den ansatte må være i reelt arbeid de siste tre årene før uttak og ved uttakstidspunktet. Med reell arbeidstaker menes at arbeidstaker er fysisk er på jobb og utfører arbeid hver måned. Vedkommende må være i minst 20 % arbeid i den AFP- tilknyttede bedriften, og ha en inntekt på minst 1,5 G som er knyttet til arbeidsytelsen hennes for bedriften. Å være i reelt arbeid innebærer at jobben i den AFP-tilsluttede bedrift er vedkommendes hovedbeskjeftigelse. Ved uttakstidspunktet må man også være i reelt arbeid. Man kan ikke søke AFP etter man har sluttet i jobben. Kravene til ansiennitet innebærer blant annet at man ved 62 år må ha jobbet 7 av de siste 9 årene i bedriften som er tilsluttet AFP. Bedriften(e) man har jobbet i må ha vært tilsluttet AFP-ordningen i hele ansiennitetsperioden for at ansienniteten skal bli godkjent.

AFP kan ikke tas ut før fylte 62 år. Dersom hun ikke er i jobb fra hun inngår sluttavtalen med dere til hun blir 62 år, vil hun dermed ikke være i jobb på uttakstidspunktet.

Det er også viktig å merke seg at å motta et såkalt sluttvederlag på over 1,5 G gjør at arbeidstaker kan miste AFP. Den klassiske tabben er å inngå en sluttavtale med etterlønn frem til arbeidstaker er 62 år, uten at det knyttes arbeidsplikt til ytelsen for arbeidstaker. Det er også begrensninger i hvor mye man kan ha i øvrige inntekter ved siden av jobben. Husk også at man må velge mellom AFP og uføretrygd. Har arbeidstaker vært sykemeldt eller gått på arbeidsavklaringspenger kan dette også påvirke retten til AFP.

Det viktigste dere må huske på er at dette regelverket er firkantet, det vil si at det ikke brukes skjønn, men kun vurderes om man strengt talt oppfyller alle vilkårene eller ikke. Generelt kan jeg si at det er vanskelig å inngå en sluttavtale som innebærer at arbeidsforholdet skal opphøre med arbeidstakere i denne arbeidsgruppen, uten at man risikerer at AFP går tapt. For å sjekke hvordan en sluttavtale påvirker AFP, bør vilkårene sjekkes nøye hver gang man inngår en sluttavtale. Dere bør oppfordre henne til også å sjekke opp selv hvordan en sluttavtale påvirker hennes muligheter videre for AFP, og til å forhøre seg med en rådgiver. Det er viktig å merke se at det kan forekomme endringer i både regelverket og praksis. Man kan kontakte fellesordningen for privat AFP: http://www.afp.no/ for mer informasjon og veiledning.

SBDL v/advokatfullmektig Mona Mjøen McKiernan

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS