Arbeidsliv

Et Ryanair-fly på Rygge før flyplassen ble lagt ned. Alessandra Cocca hadde Rygge som base da hun var ansatt i Ryanair.

Betaler oppsagt flyvertinne over en halv million for å unngå retten

Ryanair har valgt å inngå forlik med Alessandra Cocca i oppsigelsessaken som skulle opp for retten senere i år. Forliket innebærer et beløp tilsvarende tre årslønner, ifølge fagforeningen.

Publisert Sist oppdatert

De seneste årene har den norske fagforeningen Parat ført flere arbeidsrettsspørsmål for retten på vegne av den italienske flyvertinnen Alessandra Cocca, som hadde Rygge flyplass i Østfold som base.

Cocca gikk til sak mot det irske flyselskapet for usaklig oppsigelse i mars 2016. Hun ble sagt opp to måneder før en tolv måneder lang prøvetid gikk ut, og kort tid etter at hun meldte fra om at kabinsjefen om bord et fly luktet alkohol.

Ryanair har ved flere anledninger avvist søksmålet og argumentert med at «det er frivillig å jobbe i selskapet.»

De har også argumentert for at saken hører til i den irske rettsalen fordi det er der selskapet er registrert, og fikk i utgangspunkt medhold i det da saken kom opp for Moss tingrett i juni i fjor. I august samme år bestemte imidlertid Borgarting lagmannsrett at saken skulle føres i Norge. Flyselskapet anket til Høyesterett, men vant ikke frem.

Foto Flyvertinne Alessandra Cocca inngår forlik med Ryanair. (Foto: NTB scanpix)

Etter det har Ryanair også tapt i lagmannsretten i spørsmålet om rettssaken skulle føres etter norske lover.

– Etter to klare rettsavgjørelser var vi nå klare for å få avgjort spørsmålet om Ryanairs oppsigelse av Cocca var usaklig. Etter forhandlinger har imidlertid Ryanair, sammen med CrewLink, valgt å betale Cocca et beløp på 570.000 kroner, sier Parat-advokat Christen Horn Johannessen.

Han omtaler forliket som en prinsipiell seier for norske arbeidsrettigheter.

– Nå når de store prinsipielle spørsmålene i saken allerede var avgjort i hennes favør, var det med dette forliket all grunn til å avslutte den fire år lange tvisten. Vi har vist at Ryanair, og alle andre utenlandske flyselskaper, gjennom to avgjørelser i domstolene må forholde seg til norske lover og regler når de driver sin virksomhet i Norge, sier han.

Han sier Coccas årslønn i Ryanair var 175.000 kroner i året. Dermed tilsvarer forliket nesten tre årslønner.

– Cocca har stått støtt i denne saken som nå har vart i fire år. Jeg er glad for at både Ryanair og Crewlink har strukket seg så langt for å bøte på den urett hun har vært utsatt for. Parat og norske arbeidstakere har mye å takke henne for, sier Horn Johannessen.

Parats nestleder Vegard Einan mener erstatningen Cocca nå får, «er en seier for alle norske arbeidstakere,» skriver foreningen i en pressemelding.

– En rekke bransjer, med luftfart i spissen, er i ferd med å bli internasjonalisert. På flere områder er fri flyt av kapital og arbeidskraft positivt, men vår oppgave som en sterk fagforening er å ivareta rettigheter til arbeidstakere som jobber i Norge. Denne saken har gitt oss de nødvendige bekreftelser på at internasjonale selskaper som ønsker å operere i Norge ikke kan løpe fra sine forpliktelser, slik Ryanair har forsøkt i denne saken, sier Einan.

Ryanair har ikke besvart Dagens Perspektivs henvendelser fredag ettermidag.

Parat

Parat er en partipolitisk uavhengig arbeidstakerorganisasjon tilsluttet Yrkesorganisasjonenes sentralforbund (YS).

De har 35 000 medlemmer i alle sektorer i arbeidslivet, og organiserer ansatte i de fleste yrker og bransjer.

Parat ble etablert i januar 2005 gjennom en fusjon mellom Flerfaglig fellesorganisasjon (2fo) og Privatansattes fellesorganisasjon (Prifo).

(Kilde: Parat)

Powered by Labrador CMS