Arbeidsliv

NHOs Kaltenborn viser til hvordan man har håndtert renholdsbransjen, der en del bedrifter må «hjelpes til seriøsitet».

– Delingsøkonomien kan gi økte skatteinntekter

Delingsøkonomien har potensial til å hvitvaske det svarte arbeidsmarkedet, mener direktør i NHO Service Anne-Cecilie Kaltenborn.

Publisert Sist oppdatert

– Mange av de arbeiderne som i dag har minst vern vil kunne registrere seg i en app, og slik komme inn i folden.

Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service lanserte følgende idé på et frokostmøte i regi av Forskningsstiftelsen Fafo tirsdag:

Delingsøkonomien kan føre til at arbeidere i det svart arbeidsmarkedet finner veien inn i det hvite arbeidsmarkedet og økonomien.

Kaltenborn tror at flere som ellers ville utført svart arbeid, som for eksempel pirattaxivirksomhet, renhold og andre tjenester, nå vil organisere tjenestene sine gjennom plattformer i delingsøkonomien, som Uber og WeClean.

– Samfunnsøkonomisk ulønnsomt

Delingsøkonomi, som også kalles plattform- eller formidlingsøkonomi, utgjør ikke en stor del av den norske økonomien i dag. Vista analyse har estimert at den totale omsetningen i delingsøkonomien er på om lag 500 millioner kroner. Det utgjør 0,16 promille av det Norges bruttonasjonalprodukt (bnp).

Men økonomien har potensiale til sterk vekst, og analyseselskapet forventer at per 2025 vil omsetningen være på 42 milliarder kroner.

LO mener at delingsøkonomien kan bli samfunnsøkonomisk ulønnsom, ettersom man har oppdaget skatte- og momsunndragelse blant tjenestetilbydere og fordi plattformene ikke har arbeidsgiveransvar og dermed ikke betaler arbeidsgiveravgift.

– Kan bli bedre skattebetalere

Kaltenborn i NHO mener imidlertid at teknologien som ligger i plattformene, kan gjøre tjenestetilbydere til bedre skattebetalere.

Anne Cecilie Kaltenborn. Foto NHO.

– Alle er enige om at alle som tjener penger på arbeid i Norge, skal betale skatt til Norge, sier hun.

Ved at det blir lettere å skatte gjennom nye teknologiske løsninger og ved at flere fra det svarte arbeidsmarkedet kommer inn på det hvite, tror hun at det kan bli mer penger i statskassen.

– På sikt kan det føre til økt skatteproveny, sier Kaltenborn.

Optimist

Kaltenborn tror partene i arbeidslivet vil håndtere de utfordringer som kommer med delingsøkonomien.

– Det har vi klart før. Et eksempel er renholdsbransjen, der det er mange lavtutdannede ansatte og en del bedrifter som vi har måttet hjelpe til seriøsitet, sier hun.

Et register bedrer nå oversikten over arbeidstakere og vikarbyråene som tilbyr renholdere skal være sertifisert. Man har fått på plass en bransjestandard, mener NHO-direktøren.

– Jeg tror Norge er spesielt godt rustet til å finne gode løsninger, fordi partene i arbeidslivet stort sett er enige om hva vi vil ta vare på. Vi skal ikke kastet ut barnet med badevannet, sier Kaltenborn.

– Skjer ikke automatisk

Forsker i Fafo Jon Erik Dølvik kan se for seg en utvikling som Kaltenborn skisserer opp, der svart arbeid blir hvitt gjennom delingsøkonomien. Men han tror ikke den vil komme automatisk.

– Mange av disse plattformene drives kun etter lønnsomhet. Forretningsmodellen vil vakle om de for eksempel må betale arbeidsgiveravgift.

Ifølge Dølvik ignorerer privatsjåførtjenesten Uber norske lover, og krever at sjåførene de knytter til seg skal skrive under på kontrakter der de sier fra seg rettigheter.

– Det vi trenger er hovedorganisasjoner og myndigheter som stiller tydelige krav til eierne av plattformene, sier han.

Powered by Labrador CMS