Arbeidsliv

TIL MOTANGREP: – Du kan jo begynne å lure på om Lier Hansen har fulgt med i timen, mener leder i Fagforbundet, Mette Nord.

– Hallo, Stein Lier-Hansen, vi omstiller oss faktisk i offentlig sektor også!

– Det er trist at Stein Lier-Hansen går sånn i vranglås, sier leder i Fagforbundet, Mette Nord. Hun mener Lier-Hansen tar fullstendig feil når han etterlyser evne til omstilling og innovasjon i offentlig sektor.

Publisert Sist oppdatert

Det var i et lengre nyttårsintervju med Dagens Perspektiv sist uke, at administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, advarte mot økt kostnadsvekst i offentlig sektor og mot høy lønnsvekst drevet fram av ansatte i offentlige virksomheter.

Foto SKAPER DEBATT: – Det er et stort problem at offentlig sektor bare i isolerte tilfeller skaper innovasjon og innfører ny teknologi som bringer oss fremover, sa Lier-Hansen i intervjuet med Dagens Perspektiv. Ikke alle er enige i den påstanden. ((Foto: NTB-scanpix).

– Vi må langt ned på 2-tallet som resultat i lønnsoppgjørene i mange år framover, mener Lier-Hansen. Hele samfunnet må omstille seg, ifølge lederen i Norsk Industri.

Industrien har gjort jobben. Vi har økt produktiviteten og blitt mer effektive. Nå må det offentlige også levere, sa han.

Lønnsvekst må ha sammenheng med produktivitetsvekst. Hvis ikke bruker man penger man ikke har, er Stein Lier-Hansens hovedpoeng når han advarer mot for høy kostnadsvekst i offentlig sektor.

– Det er et stort problem at offentlig sektor bare i isolerte tilfeller skaper innovasjon og innfører ny teknologi som bringer oss fremover, sa Lier-Hansen i intervjuet med Dagens Perspektiv.

Uttalelsene har skapt reaksjoner. Tidligere denne uken gikk lederen i Unio, Ragnhild Lied, ut og sa at Lier-Hansen framstår som «angstbitersk».

Du kan jo begynne å lure på om Lier Hansen har fulgt med i timen

– Offentliog sektor er ingen omstillingssinke

Nå tar også lederen i landets og LO-familiens største forbund, Mette Nord, bladet fra munnen.

– Stein Lier-Hansen har tidligere framstått med et viktig samfunnsperspektiv og balanserte synspunkt, sier lederen i Fagforbundet.

– Du kan jo begynne å lure på om Lier Hansen har fulgt med i timen, mener Mette Nord.

Utviklingen av offentlige tjenester er basert på teknologi, forskning og utvikling. Og på innovasjon. Det offentlige har sannelig vist evne til å effektivisere, ifølge Nord.

– At offentlig sektor ikke viser evne til omstilling, er fullstendig feil, mener hun, og ramser opp en rekke eksempler:

Liggetiden på norske sykehus er for eksempel blant de korteste i Europa. Skatteetaten er heldigitalisert. Det samme er en rekke kommunale tjenester, som for eksempel byggesaksbehandling mange steder. Også i eldreomsorgen ser vi en rivende utvikling der nye teknologiske løsninger tas i bruk hele tida.

Mette Nord mener det er alvorlig og trist at lederen for en av de viktigste arbeidsgiverorganisasjonene våre «går ut på denne aggressive måten».

– Et godt samarbeid mellom offentlig sektor og industrien er utrolig viktig for Norge. Industrien er avhengig av en sosial infrastruktur som sørger for at ungene til de industriansatte får barnehageplass og at sektoren får påfyll av ny, høyt utdannet arbeidskraft.

– Lier-Hansen er bekymret for den økonomiske utviklingen med reduserte inntekter fra privat sektor og økte offentlige kostnader. Er det en ubegrunnet bekymring?

– Nei. Jeg deler hans bekymring. Og det er særdeles viktig at det satses, fra det offentlige, på innovasjon og teknologiutvikling slik at industrien kan få flere bein å stå på.

– Men husk at det ikke er mangel på olje som har skapt krise i oljebransjen i dag, det er de lave oljeprisene.

– Det er ekstremt viktig at industrien klarer å omstille seg, og tar i bruk sin kompetanse blant annet til utvikling av nye, fornybare energiformer.

Drømmen om sekstimers-dagen

Stein Lier Hansen mener at Fagforbundet er blant dem som ikke «ikke innser problemet» med at offentlig sektor vokser for fort, og han bruker sekstimers-dagen som et eksempel på en type drøm som bare må legges vekk.

– Ja, Fagforbundet og andre som tror vi bare kan ansette stadig flere i offentlig sektor er problematisk. At vi for eksempel kan bevilge oss selv sekstimersdag, sa Lier-Hansen til Dagens Perspektiv.

Borgerlønn er jo det samme som å sette hele folket på kontantstøtte

Mette Nord er uenig med Lier Hansens argumentasjon.

– Vel, vi får stadig flere som står utenfor arbeidslivet. Og med eldrebølgen og den fallende aktiviteten i privat sektor som Lier-Hansen er så bekymret for, så blir da alternativet å produsere passive trygdemottakere?

– Kanskje hadde det vært en ide å redusere arbeidstiden for noen grupper, slik at flere kan komme i lønnet arbeid, og dermed bidra til å løse noen av disse utfordringene, sier Mette Nord.

Hun har ingen fiks ferdig løsning klar, men mener Stein Lier-Hansen avfeier debatten uten å en gang gidde å lytte til argumentene.

– Det blir for enkelt å bare kutte all diskusjon tvert av., mener Fagforbunds-lederen.

– Et alternativ som mange løfter fram i disse dager er borgerlønn. Er det noe bedre? undrer Mord.

– Borgerlønn er jo det samme som å sette hele folket på kontantstøtte.

At offentlig sektor ikke viser evne til omstilling, er fullstendig feil

Frontfagsmodellen må stå, men…

Stein Lier-Hansen forsvarte også frontfagsmodellen heftig i intervjuet han gjorde med Dagens Perspektiv. Frontfagsmodellen – der frontfagene alltid starter og legger lista for hvert eneste lønnsoppgjør – er utrolig viktig, ifølge Lier-Hansen.

– Skrekken er at lærere, sykepleiere og politifolk skal diktere lønnsutviklingen i Norge. Da vil velferdsstaten råtne på rot, sier han.

Her har han en alliert i Mette Nord, som også forsvarer frontfagenes rolle i lønnsoppgjørene. Dette i motsetning til leder i Unio, Ragnhild Lied, som mener man på sikt bør finne en «mer balansert modell».

– Frontfagene er viktig for å finne rett balanse mellom arbeid og inntekt. Frontafagsmodellen står seg som retningsgiver for en bærekraftig lønnsutvikling, mener Mette Nord.

Men hun frykter at modellen er i ferd med å bli utvannet – og det er verken lærere, politifolk eller sykepleiere som utgjør den faren:

– Skal modellen fungere og virke rettferdig og utjevnende, må den gjelde for alle. Også for ledere og andre grupper som tar ut store bonuser eller på annen måte får mye høyere lønnsvekst enn resten av oss. Hvis ikke undergraves hele systemet.

– Frontfagsmodellen må derfor gjelde alle, ikke bare de produserende arbeiderne, de som styrer maskinene i industrien. Det er bare på den måten vi kan få en solidarisk lønnsutvikling her i landet, mener lederen i Fagforbundet.

Powered by Labrador CMS