Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Hevder mangel på likestilling i teknologibransjen skyldes biologisk ulikhet

Teknologigiganten havnet i trøbbel etter at en ansatt i helgen sendte ut et interndokument som argumenterte for at biologiske forskjeller mellom kjønnene var årsaken til få kvinnelige ledere og teknikere i Silicon Valley.

Publisert Sist oppdatert

Det 3000-ord lange dokumentet har skapt kjønnskontrovers i USA og innad i selskapet krever nå mange sine ansatte at Google styrker sin forpliktelse til å sikre mangfold og inkludering, skriver Financial Times.

Den anonyme mannlige ingeniøren som står bak dokumentet, hevder på sin side at han har mottak mange personlige meldinger fra kollegaer som utrykker sin takknemmelighet for at han tok opp denne problematikken som de alle er enige i.

Ifølge ingeniøren, har kollegaene videre skrevet at de selv «aldri hadde hatt motet til å forsvare teorien på grunn av skamkulturen i selskapet og muligheten for å få sparken».

Stereotypisk

Det var nettstedet Motherboard som først publiserte interndokumentet.

I dokumentet står det blant annet at «Kvinner og menn har forskjellige evner og foretrekker ulike ting på grunn av biologiske årsaker. Disse forskjellene kan forklare hvorfor det er en skeiv representasjon av kvinner i teknologi og ledelse».

Videre skriver ingeniøren: «Menns evne til systematisk tenking gjør at det er større sannsynlighet for at de utdanner seg til programmerere. Kvinner fokuserer mer på følelser og estetikk enn ideutvikling. Dette fører til at de foretrekker jobber innen sosiale eller kunstneriske områder.»

Google uttalte til nettstedet at ingeniøren som har publisert dokumentet «trolig brøt selskapets adferdskodeks».

Seksuell trakassering

Tidligere år trakk Uber-sjef Travis Kalanick fra stillingen etter at selskapet ikke klarte å håndtere anklager om seksuell trakassering fra kvinnelige ansatte. Etter hendelsen har likestilling blitt et hett tema i Silicon Valley.

I en intern e-post til alle ansatte i Google, forklarte den nyansatte sjefen for mangfold og inkludering, Danielle Brown, at selskapet ville ha en kultur der de med alternative synspunkt og politiske standpunkt skulle føle seg trygge på å dele sine meninger.

Hun understreket derimot at interne debatter fremdeles var underlagt «prinsippene om likestilling på arbeidsplassen som det går frem i selskapets adferdskodeks om oppførsel-, politikk- og diskrimineringslovgivning».

Ansette flere kvinner

Dagens Perspektiv har tidligere skrevet at en av fire Google-sjefer er kvinner. Selskapet har tatt en ledende rolle i Silicon Valley for å ansette flere kvinnelige ingeniører. Fremdriften har derimot vært treg.

Bare 20 prosent av teknikerne i Google er kvinner. Dette er en oppgang fra 17 prosent for tre år siden.

Sjefen til ingeniøren som sendte ut det interne dokumentet, Ari Balogh, gikk hardt ut mot innholdet i dokumentet:

«Et av aspektene i dokumentet som bekymrer meg dypt er fordommene om at alle kvinner og menn føler eller oppfører seg på en bestemt måte som er forhåndsbestemt av biologi. Dette er stereotypi og det er skadelig,» sier han.

Powered by Labrador CMS