Arbeidsliv

PÅ LETING: Statoils oljearbeidere er på leting etter en ny fagforening. De 2100 ansatte vil ut av SAFE. Men å gå inn i LO er uaktuelt.

Truer med å droppe SAFE – men LO er uaktuell

Publisert Sist oppdatert

Mulighetene er mange for 2800 Statoil-ansatte som ser seg om etter ny representasjon i arbeidslivet. Det eneste som er helt sikkert, er at LO ikke får dem.

Konserntillitsvalgt i Statoil, Bjørn Asle Teige, bekrefter frierferden til Statoil-klubben som nå er organisert i YS-forbundet SAFE.

– Lommelykta er ute, sier han.

Det er dyp splittelse mellom oljearbeidere i Statoil med medlemskap i SAFE, omtrent 2800 arbeidere - en tredjedel av SAFEs totale medlemmer, og den øvrige medlemsmassen i fagforeningen.

Både Unio-forbund, Parat (YS) og den uavhengige sammenslutningen Lederne er aktuelle erstattere, får Dagens Perspektiv opplyst. Det bekreftes også at det pågår diskusjoner i de ulike grupperingene internt i SAFE Statoil, men at ingenting avgjøres før landsmøtene går i gang. Det skjer i mars 2018.

Oljefraksjonen i LO er derimot ikke et alternativ for de nåværende SAFE-medlemmene, erfarer Dagens Perspektiv.

LO var selv gjennom heftige diskusjoner under vårens kongress, og det har blitt foreslått skille oljefraksjonen fra resten av LO på grunn av motstridende interesser.

Bakgrunnen for opprøret i SAFE er en opprivende konflikt, senest under årets kongress, der Statoil-klubben tapte slaget om nestledervervet i YS-forbundet og følte seg nedprioritert til fordel for medlemmene som jobber i leverandørindustrien. SAFE-medlemmene i Statoil har også tidligere ment at de ikke ble hørt. I sommer ble det åpenlyst flørtet med nevnte Lederne.

Powered by Labrador CMS