Arbeidsliv

– For å tette gapet mellom arbeidsledige og det arbeidsmarkedet etterspør er det nødvendig med kompetansepåfyll for å kunne skifte bransje, sier Trond Markussen.

– Nødvendig med kompetansepåfyll for å skifte bransje

Norges ingeniør og teknologorganisasjon (NITO) mener det er nødvendig med konkrete tiltak som bidrar til økt etter- og videreutdanning i gjennom hele yrkeskarrieren. Nito mener strategien mangler forpliktende tiltak.

Publisert Sist oppdatert

Fredag signerte statsministeren, kunnskapsministeren, representanter for arbeidslivets hovedorganisasjoner, Sametinget og Voksenopplæringsforbundet nasjonal kompetansepolitisk strategi for 2017-2012.

Et av hovedmålene med strategien er å skape bedre match mellom hva folk kan og hva arbeidslivet trenger. Dette understreket statsminister Erna Solberg da hun fredag la frem strategien.

Alle politikere og fagorganisasjoner er enige om at kompetansebygging er det mest effektive tiltaket for å oppnå vellykket omstilling og flere i arbeid. Det er derfor nødvendig med konkrete tiltak som bidrar til økt etter- og videreutdanning i fjennom hele yrkeskarrieren. Nito mener strategien mangler slike konkrete, forpliktende tiltak.

– Skal det bli fart på omfanget av etter- og videreutdanning må arbeidsgiverne forplikte seg til å ta i bruk hovedavtalens bestemmelser om kompetansekartlegging og kompetanseplaner, sier NITO-president Trond Markussen.

Også Norsk studentorganisasjon (NSO) mener at strategien er et godt utgangspunkt for å sikre Norges kompetanse fremover, men at den mangler konkrete tiltak.

Ingen pålegg eller incentiver

For å få til nødvendig omstilling må det investeres i kompetanse. Bedriftene må stimuleres til mer langsiktig kompetanseutvikling av sine ansatte. NITO mener at regnskapsreglene bør endres slik at virksomheter kan føre kompetanse som en investering som kan avskrives over flere år.

– I dag er loven om etter- og videreutdanning formulert ganske løst. Ingen pålegg eller incentiver. Nå er tallet på antall arbeidsledige historisk høyt, og mange bedrifter og arbeidstakere kjenner på presset på å oppnå vellykket omstilling, sier Trond Markussen og viser til det er mange ledige ingeniører, samtidig som samfunnet har betydelig med uløste oppgaver som trenger å løses med ingeniørkompetanse, sier Markussen.

Videre mener NITO at arbeidsgiverne må forpliktes til å ta i bruk hovedavtalens bestemmelser om kompetansekartlegging og kompetanseplaner.

– For å tette gapet mellom arbeidsleige og etterspurt arbeidskraft er det nødvendig med kompetansepåfyll for å kunne skifte bransje. Norge har ikke råd til å la arbeidsvillige ingeniører gå ledige, sier Markussen.

Norge har ikke råd til å la arbeidsvillige ingeniører gå ledige

Powered by Labrador CMS